ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Neapel dränks i sopor

Tomas Lundin/ TT · 30 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Sopbergen börjar nästan kunna konkurrera med vulkanen Vesuvius i bakgrunden. 

Sopbergen börjar nästan kunna konkurrera med vulkanen Vesuvius i bakgrunden.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

AVFALLSKRIS. Den syditalienska staden Neapel dränks i sopor. Sophämtarna har slutat hämta sopor eftersom soptipparna är fulla.

Resultatet är att 15 000 ton sopor har samlats i Neapel och resten av regionen Kampanien.

– Det är en stor hälsofara. Att tala om kolera är överdrivet, men ansamlingen av råttor och andra gnagare kan ge upphov till sjukdomar, säger regeringstalesmannen Ilaria Proietti till AFP.

Myndigheterna har uppmanat folk att inte starta sopbränder på grund av risken för utsläpp av miljögifter, men trots det har brandförsvaret fullt upp med att släcka bränder dygnet runt.

I måndags skickade det italienska miljödepartementet en förfrågan om att få exportera sopor till Rumänien. Grannen sade dock betämt nej till italienskt avfall.

– Vår hållning är klar. Vi tillåter inte italienska sopor på rumänskt territorium. Vår infrastruktur är inte tillräckligt utvecklad för att ta hand om vårt eget avfall, sade den rumänske miljöministern Attila Korodi till den statliga nyhetsbyrån Rompres.

Om någon försöker sig på att smuggla sopor kommer personen få stå till svars.

– Om någon släpper in sopor i Rumänien, kommer de att få ta konsekvenserna i enlighet med rumänsk lag, sade Korodi.

Neapels barn har satt sin tilltro till högre makter – Batman. Tidningen La Republica lät barn skicka in sina synpunkter på sopkrisen och åttaårige Raffael ritade en teckning där superhjälten står avbildad framför ett berg av sopor. "Jag ska rädda er", står det i en pratbubbla.

En bidragande anledning till Neapels sopkris är maffians starka ställning. Organisationen har lagt sig i hanteringen av sopor och försenat utbyggnad av nya tippar. Frågan är om ens Batman rår på den Napolitanska maffian.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin/ TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro