ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nederländskt firande upprör i Sverige

Iva Horvatovic · 18 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014
Julfirande i Holland med Sankt Nikolaus och Svarte Pete.

Julfirande i Holland med Sankt Nikolaus och Svarte Pete. Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT.


klar

Artikellänk är kopierad

Karaktären Svarte Pete har fått kritik, bland annat av FN, för att anspela på en rasistik bild av svarta människor.
Karaktären Svarte Pete har fått kritik, bland annat av FN, för att anspela på en rasistik bild av svarta människor.Foto: Peter Dejong/TT.
Foto: Peter Dejong/TT.
I Holland har debatten lett till att en del deltagare valt att måla sig i andra färger än svart.
I Holland har debatten lett till att en del deltagare valt att måla sig i andra färger än svart.Foto: Peter Dejong/TT.
Zakarias Zouhir.
Zakarias Zouhir.Foto: Pressbild

Den sista november firar holländare i Stockholm Sinterklaas, helgonet Sankt Nikolaus, som, precis som tomten, kommer för att dela ut presenter till barn, men hans mörkhyade hjälpreda Svarte Petter gör traditionen kontroversiell. 

Svarte Petters svartmålade ansikte, tjocka röda läppar och lockiga hår gör honom till en rasistisk karikatyr av den svarta kroppen, säger Zakarias Zouhir, ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund, som har skrivit ett protestbrev till den nederländska ambassaden med anledning av firandet.

– Svarte Petters örhängen anspelar på slaveritiden, läpparna är målade för att se tjocka ut. Man kan se peruken som en afroperuk och inte nog med det, Svarte Petter ska dessutom föreställa lite dum. Han pratar holländska med brytning och beter sig lite som ett barn. Man kan se kopplingen till europeiska stereotyper om svarta. 

Svarte Petters jobb är att hjälpa Sinterklaas. Han bär på godis och presenter till barnen och står för underhållningen. Det finns olika förklaringar till vem Svarte Petter ska föreställa och hur det kommer sig att han ser ut som han gör. En version är att han är en befriad slav, enligt en annan är han svart på grund av sot som han har fått i ansiktet när han klättrat i skorstenar i den tjocke och gamle Sankt Nikolaus ställe.

Traditionen har på senare år mött motstånd i Nederländerna och en del av dem som klär ut sig till Svarte Petter under firandet väljer nu att måla ansiktet i andra färger eller göra mörka fläckar som ska anspela på sot. Zakarias Zouhir tycker att man istället ska skrota karaktären helt.

– Svarte Petter är en föråldrad rasistisk tradition som borde ha hamnat på sophögen för länge sedan, men tydligen vägrar man släppa det. Vi accepterar inte att man firar på det sättet i Sverige.

Den  nederländska  ambassaden har läst brevet från Afrosvenskarnas riksförbund, men säger att de inte kan förbjuda Den holländska klubben i Stockholm, som arrangerar firandet, att ha med Svarte Petter.

– En del ser det som rasism och andra tycker att det är en långvarig tradition som många tycker om, speciellt barn. Det gör inte barnen rädda för svarta människor. Svarte Petter är en riktigt trevlig karaktär som har med sig godis och presenter till barnen. I egenskap av representanter för den holländska regeringen har vi ingen åsikt om det här. Det är en tradition hos den holländska befolkningen, säger Karen Van Stegeren på den  nederländska  ambassaden.

Hon påpekar att Nederländerna aktivt arbetar mot rasism i FN och att Svarte Petters roll i firandet har diskuterats, men var och en väljer hur de ska fira Sinterklaas.

– Vi vet att det här har fått en del människor i Holland att höja på ögonbrynen de senaste par åren, inte tidigare. Vi vet inte vad det var som gjorde att det blev ett problem, men vi tar det på allvar och är öppna för diskussion. En majoritet av holländarna gillar traditionen och har mycket roligt under firandet.

Enligt Afrosvenskarnas riksförbund förekommer inte Svarte Petter under Sinterklaasfirande i USA på grund av reaktionerna han skulle ge upphov till. Om han tas med under firandet i Stockholm kommer Nederländerna "att upptäcka att afrosvenskar har precis lika mycket att säga om det som afroamerikaner", säger Zakarias Zouhir.

klar

Artikellänk är kopierad

Iva Horvatovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro