ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nedskräpning ger fler klagomål än tiggeri

Anders Göransson · 3 Apr 2014
Uppdaterad 3 Apr 2014

Det finns en irritation över tiggarna i Kista, men den handlar främst om att de skräpar ner. Sedan oktober i fjol har 38 läger avhysts från området, och efteråt är skogen full av avfall.

klar

Artikellänk är kopierad

Överfallet och misshandeln har inte fått Ileana Stanescu, 60 år, att lämna Kista. På torsdagen satt hon åter med sin skål utanför Kista galleria och hoppades på gåvor från förbipasserande.
Överfallet och misshandeln har inte fått Ileana Stanescu, 60 år, att lämna Kista. På torsdagen satt hon åter med sin skål utanför Kista galleria och hoppades på gåvor från förbipasserande.Foto: Julio C Saint’ Just

– Vi får samtal från förskolor och boende om att de inte kan gå ut med sina barn i skogen för att det är så skräpigt efter lägren. Det är klart att det blir motsättningar, säger Per Granhällen, säkerhetsstrateg i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Det var vid Kista torg som ett ungdomsgäng i tisdags gick till angrepp och misshandlade tiggare. När Metro besöker platsen på torsdagen är tiggarna kvar, och enligt Per Granhällen finns inte mycket som tyder på att nya attacker väntar.

–  Någonting sådant här har inte hänt tidigare. För oss är det just nu en enstaka händelse, inte en trend. Vad som ligger bakom har vi ingen aning om.

►LÄS ÄVEN: Polisen: Irritationen över tiggarna växer hos allmänheten

När stadsdelsförvaltningen får in klagomål mot romska migranter i Kista handlar det oftast om illegala bosättningar, främst i skogspartier längs Kista allé. Det rör sig inte om stora läger, som i exempelvis Högdalen, utan handlar ofta om 4-5 presenningar, några madrasser och inte mycket mer.

– De här människorna är offer, det får vi inte glömma. Det handlar om väldigt utsatta människor. Vi skulle antagligen inte klara en natt i deras läger. Men det är en svårhanterad situation.

Sedan oktober har städningen efter lägren kostat stadsdelen närmare 400 000 kronor, enligt Per Granhällen.

”Visst är jag rädd att det ska hända igen”

Överfallet och misshandeln har inte fått Ileana Stanescu, 60 år, att lämna Kista. På torsdagen satt hon åter med sin skål utanför Kista galleria och hoppades på gåvor från förbipasserande. Enligt henne var det ett tiotal ungdomar som gick till angrepp i tisdags.

– De dricker öl och sedan blir de stökiga. Det var inte första gången. Visst är jag rädd att det ska hända igen, säger hon till Metro.

Det var vid 20.45 i tisdags kväll som polisen kallades till Kista torg efter uppgifter om att ungdomar gått till angrepp mot en grupp rumänska medborgare. Det visade sig senare att flera incidenter inträffat samma kväll, men den enda som hittills polisanmälts är attacken mot Ileana, som inträffade redan vid 19-tiden.

Enligt anmälan blev hon slagen med sin egen käpp och träffades av tomflaskor som kastats.

– Det finns vittnen till händelsen. Gänget ska ha bestått av både killar och tjejer, men alla var inte delaktiga i misshandeln, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista.

LÄS MER:

► Tiggare attackerades av femtontal ungdomar

► Butikschef hällde vatten på tiggare

Vill kasta ut tiggare på grund av myntskrammel 

► Instagramkonto hänger ut tiggare i Göteborg

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro