ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nedstämdhet i höst kan dölja depression

Kristoffer Rengfors · 22 Sep 2011
Uppdaterad 22 Sep 2011
Studenten Emmeli Lundell från Dals Långed vet hur hon ska undvika att hamna i en höstdepression.

Studenten Emmeli Lundell från Dals Långed vet hur hon ska undvika att hamna i en höstdepression. Foto: Pär Hugosson


Regn, rusk och mörker. Hälften av svenskarna känner sig nedstämda. Experten varnar: För vissa kan det utlösa en mycket djup depression.

klar

Artikellänk är kopierad

Mörkret faller över Sverige och omkring hälften av svenskarna känner sig nedstämda av höstmörkret. Under höstmånaderna drabbas uppemot en halv miljon av årstidsbunden depression. – Att vissa är mer känsliga för depression beror både på ärftliga faktorer och miljöfaktorer. Hur vi tänker och hur vi tolkar världen kan till exempel göra oss mer eller mindre känsliga för stress eller kritik, säger Jenny Klefbom, legitimerad psykolog. Årstidsrelaterad depression har oftare en stark koppling till förändringar i ljus och mörker än det faktum att det är kallt och ruggigt ute. – De som får säsongsrelaterade depressioner går ofta upp i vikt eller sover mycket. Men om dygnsrytmen och sovvanorna ändras kan även djupare depressioner utlösas. Och de depressionerna kan bli hur djupa som helst, säger Lars von Knorring, professor i psykiatri och överläkare vid Uppsala universitet. En mildare höstdepression kan då dölja ett betydligt allvarligare tillstånd. – Det kan vara början på en riktig depression. Det gäller att vara uppmärksam och inte ta allt som kommer på hösten som en säsongsrelaterad depression. Framför allt är det viktigt att vara vaksam om man behandlats tidigare, säger Lars von Knorring.

”Jag är inte redo för mörker”

Studenten Emmeli Lundell från Dals Långed blir alltid tröttare och mer nedstämd när hösten närmar sig. – Jag är inte redo för mörker och kyla. Folk blir mindre spontana och tar inte för sig lika mycket.

Hennes knep är att se till att ha saker att se fram emot under hösten. – Jag ska åka på några weekendar utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro