ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Negern fick byta namn

TT · 23 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Øivind Lund


klar

Artikellänk är kopierad

Striden om kvarteret Negern i Karlstad är slut.Namnet tas bort.– De har tagit sitt förnuft till fånga, säger Kitimbwa Sabuni i Afrosvenskarnas riksförbund till TT.

Kvartersnamnet är nästan 150 år gammalt, men har varit ifrågasatt på allvar först på senare tid sedan en privatperson undrade om det inte vore dags för kommunen att byta ut det.

Därefter har debatten om kvarteret Negern rasat på nätets debattsidor och i tidningarnas insändarspalter och Karlstads kommun har reagerat.

Remissinstanser har sagt sitt och på onsdagen beslöt stadsbyggnadsnämnden i Karlstad att ta bort namnet, vilket kommunens namnberedning också föreslagit.

– Vi kan inte ha ett namn som vi inte ens vågar uttala, säger Håkan Holm (S), nämndens ordförande.

Mötet föregicks av en manifestation utanför stadshuset, som bland andra organisationen Centrum mot rasism kallat till.–Våra påtryckningar har gett resultat, säger Kitimbwa Sabuni.Men det finns de som inte alls störs av ett namn som Negern, exempelvis KD:s gruppledare i Karlstad, Peter Kullgren.– Namnet borde ha fått vara kvar, säger han till TT.– Det är ett gammalt namn, och om vi fortsätter med att ta bort namn som vissa känner sig kränkta av så kommer vi i framtiden att ha en ofantligt fattig kulturhistoria.

Peter Kullgren konstaterar att kvarteret fick namnet alldeles efter att amerikanska inbördeskriget, och till stor del även slavhandeln, tagit slut.

– Så snarare är det ett erkännande, ett gillande för vad som skedde i världen vid den tiden om än med den tidens språkbruk, säger han.

Kitimbwa Sabuni konstaterar att man i USA regelmässigt ändrar eller tar bort namn av liknande karaktär och han tycker det är anmärkningsvärt att det finns politiker som vill gå ur den gemenskap som valt att ta itu med en rasistisk historia.

Är man rasist om man vill ha namnet kvar?- Namnet är rasistiskt och den som förfäktar att det ska vara kvar driver en rasistisk linje, säger Kitimbwa Sabuni.

Negern heter numera Tingvallastaden 3.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro