ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, antalet fattigpensionärer har inte fördubblats på 10 år

Hugo Ewald · 12 Okt 2016
Uppdaterad 20 Jan 2017
Jimmie Åkesson har både rätt och fel.

Jimmie Åkesson har både rätt och fel. Foto: Jessica Gow/TT/Metro


Under den partiledardebatt som ägde rum i riksdagen under onsdagen sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att Sverige idag har över 230 000 fattigpensionärer och att det idag är dubbelt gånger så många fattigpensionärer som för 10 år sedan. Så här ser siffrorna faktiskt ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Pensionsmyndighetens statistik över antalet fattigpensionärer i Sverige.
Pensionsmyndighetens statistik över antalet fattigpensionärer i Sverige.Foto: Pensionsmyndigheten

”Gruppen fattigpensionärer fördubblats de senast 10 åren” och ”Vi har idag 230 000 äldre som lever på en inkomst som är lägre än EU:s fattigdomsgräns”. Så sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i den partiledardebatt som ägde rum i riksdagen under onsdagen.

Siffran kommer frånen rapportPensionsmyndigheten släppte i april och som handlar om Äldreförsörjningsstödets utveckling över tid. Enligt den rapporten lever 11,8 procent av de över 65 år, cirka 231 500 personer, under så kallad låg ekonomisk standard. Låg ekonomisk standard, som i vissa fall kallas för EU:s fattigdomsgräns, är 2016 beräknad till en inkomst på under 11 830 kronor i månaden.► LÄS MER: Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma

Det finns dock ingen allmänt accepterad gräns för låg ekonomisk standard. I sin rapport använder Pensionsmyndigheten beräkningen att låg ekonomisk standard är inkomster som är lägre än 60 procent av medianinkomsten. Med den så kallade OECD-skalan är gränsvärdet för relativ låg ekonomisk standard dock istället 12 380 kronor. Då har cirka 15,5 procent av de äldre en låg ekonomisk standard.

Det finns dock en viss problematik i att försöka jämföra den siffran, 231 500 fattigpensionärer, med siffror från tidigare än 2014. Detta eftersom SCB ändrat sitt hushållsbegrepp genom att gå från ett så kallat kosthushållsbegrepp till ett bostadshushållsbegrepp.

Kosthushåll utgörs av alla personer som bor i samma bostad och som har gemensam ”hushållning”, medan ett bostadshushåll utgörs av samtliga personer som är folkbokförda i samma lägenhet. Ett sammanboende par med en vuxen inneboende räknas alltså till exempel som två hushålls enligt kosthushållsbegreppet, men som ett enligt bostadshushållsbegreppet. Det leder till att siffrorna skiljer sig åt.

Enligt kosthushållsbegreppet fanns det 173 900 fattigpensionärer 2016, enligt bostadshushållsbegreppet fanns det 231 500. Men det är bara genom att titta på kosthushållsbegreppet som antalet fattigpensionärer under en tioårsperiod faktiskt går att jämföra direkt.

► LÄS MER: Är en jorden runt-snigel snabbare än 32 000 traineejobb? Metro har räknat

Det stämmer dock inte att gruppen fattigpensionärer fördubblats de senaste tio åren, som Jimmie Åkesson påstår. Enligt SBC:s mätmetoder har gruppen fattigpensionärer, beräknat som äldre som lever under låg ekonomisk standard, varierat mellan 8 till drygt 11 procent under de senaste tio åren. Tittar vi på faktiska siffror enligt kosthushållsbegreppet fanns det 117 200 fattigpensionärer 2006 och 173 900 2016. Det är alltså inte en dubblering, men en ökning.

Det är dock inte en särskilt stor ökning i procent. 7,7 procent var fattigpensionärer 2006 enligt Pensionsmyndighetens rapport. 2016 var den siffran 9 procent.

Uppgifterna om dubbelt så många fattigpensionärer är dock inte ursprungligen Åkessons, utan påståenden som spridits av bland annat SVToch SvD.

– Även om man tittar på antalet har det inte varit någon stor ökning. Det var en viss ökning 2006 i antal och andel fattigpensionärer, men om du jämför med året därefter så är det en viss minskning. Om man ska försvara Jimmie Åkesson så är det dock uppgifter som förekommit i medier, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.Jimmie Åkesson har alltså rätt när han säger att över 230 000 äldre som lever under EU:s fattigdomsgräns. Men den siffran är inte dubbelt så hög som 2006.

►LÄS MER: Oppositionen pratar om en miljon i utanförskap? Stämmer det?

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro