ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, Apple spionerar inte på dina BH-bilder

Hugo Ewald · 2 Nov 2017
Uppdaterad 2 Nov 2017
Apples system med "bh-mappar" kan låta läskigt, men om det är din integritet du är rädd om är det ett smart system.

Apples system med "bh-mappar" kan låta läskigt, men om det är din integritet du är rädd om är det ett smart system. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT


Under veckan har användare världen över drabbats av panik efter att de upptäckt att deras Iphones kategoriserat halvnakna bilder i en bh-kategori. Men det handlar inte om att Apple spionerar på dina datorbilder, utan om artificiell intelligens som automatiskt sorterar bilder åt dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Under veckan har rykten om Apples hemliga ”bh-mappar” på privatpersoners Iphones blivit en stor snackis. Ryktet, som spridits även i Sverige med rubriker som ”Alla dina bh-bilder finns sparade i mobilen”, har gjort flera användare oroliga. Sitter Apple i smyg och tittar på mina halvnakna selfies?

Så enkelt är det inte. Apple, och Google också för den delen, har inte några hemliga mappar för dina sexbilder. Det som händer istället är att Apple och Google analyserar dina bilders innehåll med hjälp av så kallad maskininlärning.

Mer specifikt innebär det programvaran på Iphones och Androidtelefoner kan analysera innehållet i bilder, känna igen vad bilden föreställer och sedan lägga till små taggar i bilderna, som gör att de enkelt kan kategoriseras. Ser din Iphone någonting som den tolkar som en ”hund”, kategoriseras bilden som en bild som innehåller en ”hund”, trots att din Iphone egentligen inte vet vad en ”hund” är – den har bara lärt sig att vissa visuella intryck gör att en bild ska klassas som en bild på en ”hund”. Den artificiella intelligensen är ”tränad” utifrån hundratusentals bilder på olika motiv, och kan ofta till exempel se skillnad på olika hundraser.

Sedan Ios 10 sköts det hela automatiskt på din Iphone, och dina bilder behöver aldrig lämna din telefons trygghet. I Androids fall laddas bilderna upp till Googles moln där de sedan analyseras, dina bilder kan komma att användas för att träna Googles artificiella analys – men resultaten är ofta mer precisa än Apples.

Apples system med ”bh-mappar” kan låta läskigt, men om det är din integritet du är rädd om är det ett smart system. Istället för onlinetjänster är det din egen telefon som analyserar dina bilder. Du måste förstås lita på din telefon, men som Techcrunch skriver är det färre ”tillits-steg” som du behöver gå igenom.

pil
Tre säkra och osäkra sätt att använda mobilen på

Säkert: Att låta Apple och Google kategorisera dina foton

Apple och Google har tydliga sekretesspolicys som förhindrar dem från att lämna vidare information som gör att du kan identifieras som person, utan ditt samtycke.

Osäkert: Att ladda upp bilder på dig själv på webbsidor eller i appar du inte litar på

Det finns ett stort antal webbsidor och appar som vill åt dina bilder. Vet du inte vem avsändaren är bör du inte ladda upp bilder som föreställer dig på till exempel webbsidor. Du vet aldrig var bilden kan hamna.

Säkert: Att använda dig av Samsung/Android/Apple pay

När du lägger till bank eller kreditkort via till exempel Samsung Pay så går din kontoinformation igenom flera krypteringslager, vilket gör att till exempel Samsung inte har tillgång till dina kortuppgifter direkt – de låses enbart upp via ditt fingeravtryck som bara lagras på din mobil.

Osäkert: Att använda dig av ditt bankkort på icke-kryptera webbsidor

Ska du använda dig av ditt kreditkort på nätet finns det en sak du måste vara säker på, att din anslutning är krypterad. Det gör du enkelt genom att hålla utkik efter ett grönt hänglås bredvid webbadressen. Finns det gröna stängda hänglåset är du säker!

I regel säkert: Att lägga till ditt fingeravtryck i mobilen

Att lägga till ditt fingeravtryck i din mobil är ett bra och säkert sätt att låsa din mobil på. Både Apple och Google har fingeravtrycks-system där ditt fingeravtryck aldrig lämnar din enhet. Framför allt äldre fingeravtrycksläsare har dock gått att lura.

Osäkert: Att låsa upp telefonen med rösten

Det går att låsa upp din Androidtelefon med hjälp av din röst, om du vill. Det är dock inte att rekommendera. Lyckas någon få tag på till exempel en inspelningav din röst går telefonen att låsa upp utan din vetskap. Faktum är att din telefon själv säger att funktionen är osäker när du försöker slå på den.

Källa:  Källor: Apple, Google, Samsung, Kaspersky labs, Tom’s guide

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro