ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, det är inte bara 12 procent av de som åtalas för våldtäkt som döms

Karolina Skoglund · 18 Apr 2014
Uppdaterad 18 Apr 2014

Genom att presentera en proffsig graf ville organisationen Fatta lyfta frågan om hur få våldtäkter som egentligen följs av fällande domar. Och ja, det är få, men inte lika få som Fatta hävdar.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Fatta/TT

En illustration signerad Fatta har fått stor spridning i sociala medier. I den hävdas det att endast tre av 25 personer som åtalats för våldtäkt blev dömda 2012, alltså att endast 12 procent av de åtalade hade dömts för gärningen.

Vid en närmare blick tycks det ha förekommit en del felaktigheter i tolkningen av BRÅ:s statistik, som de använt sig av. 

Till att börja med har Fatta räknat in barnvåldtäkter i antalet åtal, men inte i statistiken över antalet personer som dömts. Skulle de ha gjort det blir andelen som dömts 320 i stället för 171, som de anger. 

Samtidigt har de försökt att räkna ut hur många som fått fällande domar genom att räkna antalet lagföringsbeslut, vilket även det blir felaktigt. I varje lagföringsbeslut kan det nämligen finnas flera åtalspunkter, vilket till exempel skulle kunna innebära att en person kan ha begått och dömts för tre våldtäkter.

Detta räknas då troligtvis som tre "gubbar" i Fattas grafik både i antalet anmälda våldtäkter och antal åtal, men bara som en "gubbe" bland antalet fällda. 

I Dagens Juridik går det att läsa en artikel om en studie, även den baserad på statistik från 2012, som kommer fram till något helt annat än Fatta. I den studien, där författaren gått igenom samtliga våldtäktsdomar från landets samtliga tingsrätter, kommer hon fram till att 64 procent av de som åtalas för en våldtäkt dömts för det. 

Moderata politikern Per Hagwall har gjort en graf liknande Fattas men med korrekta siffror från BRÅ och med antagandet att studien som publiceras i Dagens Juridik stämmer. 

UPPDATERING, 18/4 13:41:

Organisationen Fatta har nu publicerat ett skriftligt svar på kritiken mot deras illustration. "Vi har självklart inte gjort denna felläsning avsiktligt,”skriver de, och har uppdaterat siffrorna för att inkludera domar för våldtäkt mot barn.

Fatta poängterar dock att ”bilden av hur rättssystemet inte fungerar gällande hanteringen av sexualbrott kvarstår: att det är oacceptabelt få anmälningar som leder till åtal och slutligen fällande dom.”

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro