ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, det är inte farligt att återanvända din PET-flaska

Sofia Börjesson · 13 Maj 2016
Uppdaterad 16 Maj 2016
Du kan lugnt dricka vidare ur din flera månader gamla PET-flaska – att det skulle innebära en hälsorisk är nämligen en myt.

Du kan lugnt dricka vidare ur din flera månader gamla PET-flaska – att det skulle innebära en hälsorisk är nämligen en myt. Foto: Alamy


Det har skrivits en del om att PET-flaskans plast kan släppa ifrån sig farliga ftalater och kemikalier om man återanvänder den. Men det är helt enkelt inte sant.

klar

Artikellänk är kopierad

Brukar du återanvända din gamla PET-flaska gång på gång? Du kanske använder den som vattenflaska vid träningen, på jobbet eller vid sängkanten. Då har du kanske också hört att det kan vara skadligt för dig då kemikalier och hormonstörande ftalater kan släppa från plastens insida. Men det är inte sant.

LÄS MER
Så påverkar dina vätskeförpackningar miljön

Ftalater är en grupp ämnen som används för att göra plast och gummi mjukt och smidigt. I djurförsök har man bland annat märkt att exponering för vissa ftalater kan orsaka minskad testikelvikt och försämrad spermieproduktion. Ftalaterna är inte kemiskt bundna till plasterna vilket gör att de skulle kunna läcka – om de nu hade funnits i PET-flaskor över huvud taget.

Metro har pratat med toxikologen Kettil Svensson på Livsmedelsverket, och han berättar att flaskorna inte innehåller ftalater.

– PET-materialet i flaskor för läsk och vatten är ett material som släpper ifrån sig väldigt lite kemiska ämnen – och det innehåller inga så kallade ftalater, säger han.

LÄS MER
Plastätande bakterie kan bryta ner PET-flaskor

Livsmedelsverket är den myndighet som har tillsynsansvar för material som kommer i kontakt med mat och dryck. Enligt myndighetens rekommendationer ska man bara återanvända livsmedelsförpackningar till samma eller liknande livsmedel och under samma premisser som ursprungligen var avsett gällande temperatur och tid. Man ska alltså inte förvara varm mat eller dryck i en behållare som är avsedd för kall dito.

Med det sagt tycker Kettil Svensson inte att man inte behöver oroa sig om man återanvänder sin flaska i flera månader.

– Om materialet uppfyller EU:s lagstiftning för plastmaterial i kontakt med livsmedel så innebär det ingen hälsorisk att återanvända PET-flaskor, inte heller under lång tid.

Och vid en rundringning får han medhåll från såväl Kemikalieinspektionen som Naturskyddsföreningen. Therese Jacobson som är chef på avdelningen för miljögifter på Naturskyddsföreningen säger så här:

–  Det finns andra livsmedelsförpackningar med bristande lagstiftning som skulle kunna utgöra en hälsorisk, men så är inte fallet med PET-flaskor. Med den informationen vi har i dag så borde det vara okej att fortsätta fylla på dem, säger hon.

LÄS MER
Nej, du kommer inte få bröstcancer av uppvärmda plastflaskor
klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Börjesson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro