ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, det är inte riskfritt att kyssa en förkyld person

Emma Björkman · 16 Feb 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
Tvärtemot vad artiklarna påstår så är det inte riskfritt att kyssa en förkyld person. 

Tvärtemot vad artiklarna påstår så är det inte riskfritt att kyssa en förkyld person.  Foto: Alamy / All Over Press


Det är fritt fram att byta saliv med en förkyld person – säger en brittisk professor som menar att förkylning inte smittar genom kyssar. Nej, det stämmer inte, säger två svenska förkylningsexperter.

klar

Artikellänk är kopierad

Ska du på dejt och dejten är förkyld? Låt inte det stoppa dig om det blir pussläge – förkylning smittar nämligen genom slem och inte saliv. Det säger professor Ron Eccles, chef för Common Cold Centre vid Cardiff University i Storbritannien. Men det stämmer inte enligt svenska förkylningsexperter.

Flera utländska medier, bland andra Huffington Post och Daily Mail har skrivit om nyheten. Daily Mails artikel har i skrivande stund delats nära 250 gånger.Professor Ron Eccles säger att den som håller hand med en förkyld person löper större risk att bli smittad än genom kyssar eftersom den förkylda personen kan ha nyst i sin hand eller tagit på sin näsa och på så sätt för smittan vidare.

► Sant och falskt om förkylningar

Men de svenska förkylningsexperternaAnders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och Kristian Riesbeck, professor vid Lunds Universitet och överläkare på kliniskt mikrobiologiskt lab tillbakavisar den brittiska professorns påstående: Den som kysser en förkyld person riskerar att bli smittad.,

– Förkylningsvirus sprids inte främst via saliven utan via utsöndringar från näsan för det är där smittan är. Det kan man få på händerna när man snyter sig, hostar eller nyser. Så förkylningsvirus smittar framförallt genom kontakt med andra som tagit sig för näsan eller att de hostar eller nyser på en när man sitter nära. Om man håller någon i handen och sedan tvättar händerna minskar man smittorisken men om man pussar någon är det svårare att minska risken i efterhand, säger Anders Wallensten  och fortsätter:

– I saliven är det inte lika stor smitta om man inte är ordentligt förkyld så på det sättet kanske det är säkrare. Men när man kysser någon är man närmare näsan så det är inte otroligt att det finns virus i närheten där som man inte kan avvärja sig från. Jag har svårt att avgöra vad som är värst ur smittosynpunkt.

Nej, vindrickande är inte ett bra sätt för att gå ner i vikt

Kristian Riesbeck höjer också ett varningens finger mot kyssar till den som inte vill riskera att bli smittad av en förkylning.

– Helt teoretiskt kanske man har mindre virus i munslemhinnan, det är inte där viruset sitter. Det sitter bakom näsan i slemhinnorna och ibland ner mot lungorna. Men eftersom man kan andas via munnen så måste man i så fall hålla andan också.

Labbtest: Dyra krämer är sämre än billiga från mataffären

Den som vill undvika smitta ska istället varken hålla hand eller hångla utan hålla ett behörigt avstånd till den förkylde. Minst två meter är en bra tumregel eftersom viruset är luftburet, uppger Kristian Riesbeck.

Så har man en dejt inplanerad men blir förkyld är det bäst att boka om den av omtanke om den andra personen.

– Man smittar framförallt i början när man blir sjuk. I slutet av det katerrala stadiet, när näsan rinner rejält men det börjat avta, börjar immunsystemet komma igång. Då är man lite mindre smittfarlig, säger Kristian Riesbeck.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro