ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, det här är inte svenskt asylboende vs ålderdomshem

Anton Säll · 25 Apr 2016
Uppdaterad 25 Apr 2016
Nej, bilderna visar inte svenskt asylboende vs svenskt ålderdomshem.

Nej, bilderna visar inte svenskt asylboende vs svenskt ålderdomshem. Foto: TT/Privat


Bilderna föreställer faktiskt varken eller.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden på den trötta korven som ska visa hur maten på ett äldreboende i Sverige ser ut kommer från den här artikeln.Per Larsson fotograferade sin mors hemtjänstmat i Sundsvalls kommun

Efter bilden började spridas på sociala medier startade en stor debatt i Sundsvall. Per Larssons bild ledde till att kommunalrådet Peder Björk åt maten i en veckas tid. Till och med Leif Mannerström blev rasande. ”Det finns många dumma politiker som inte fattar hur det känns att vara gammal”, sa han till ST.se.

Det blev ett ramaskri när bilden publicerades. Metro, Expressen och Aftonbladet publicerade alla bilden. Den måltidsansvarige på Sundsvalls kommun avbröt sin semester för att reda ut vad som hade hänt. Till slut kom man fram till att det var ett misstag, den allergianpassade matlådan blev utan sallad, rapporterade ST.

►LÄS MER: Nej, de här bananerna har inte injicerats med HIV.

Maten skulle kvalitetssäkras och kommunalråd testade att äta hemtjänstmat i en veckas tid för att få en bild av hur maten ser ut för alla hemtjänstbrukare i Sundsvall.

Men det är alltså inte mat på ett äldreboende. Det är mat som levereras av ​hemtjänsten till Per Larssons 92-åriga mamma som bor hemma.

Nu har i alla fall bilden fått ny snurr på sociala medier igen. 

I bilden som sprids på sociala medier står det att Per Larssons bild på maten i Sundsvall kommer från ett ålderdomshem. I kontrast till den ställs en bild på vad som uppges vara mat på ett asylboende. Bilden visar vad som ser ut att vara pannbiffar tillsammans med brunsås.

Men kommer den bilden från ett svenskt asylboende?

Nix, det stämmer inte. Det här är en norsk bild från en särskild middag där alla nyanlända skulle få testa traditionell norsk mat.

Den elfte november i år publicerade TT ett gäng bilder från ett hotell i norska Engerdals kommun. Fotografen har skildrat hur ett hotell under tre månader fick inhysa 110 flyktingar i Norge. Middagen på bilden är från en kväll där de asylsökande bjöds på traditionell norsk mat, kjøttkaker med brunsås. 

Flyktingmottagningen i Norge finns för övrigt inte kvar längre. Den öppnades som ett svar på det ökande antalet asylsökande under hösten och slog igen sina dörrar den femte januari i år när avtalet med det norska migrationsverket löpte ut.

►LÄS MER: Nej, det här är inte flyktingar i Grekland som attackerar polis.

Är maten bättre på asylboenden jämfört med på särskilda äldreboenden?

Det är givetvis helt omöjligt att avgöra. Privata företag ansvarar för maten på såväl många av äldreboendena som på många asylboenden.

En sak som däremot är fastslaget är detta: Mer än tre av fyra på äldreboenden är nöjda med maten.

76 procent av de tillfrågade på särskilda äldreboenden tycker att maten smakar väldigt eller ganska bra, enligt en kartläggning av Socialstyrelsen.Motsvarande siffror för maten på Migrationsverkets anläggningar står inte att hitta. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro