ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, det var inte svartarbete att ge tiggaren jobb

Fredrik Tideman · 10 Sep 2014
Uppdaterad 11 Sep 2014
Liselott på HEM, föreningen för hemlösa EU-migranter tycker att det är svårt att säga om det är en bra idé att ge tiggare jobb. "Det finns alltid en risk att folk blir utnyttjade".

Liselott på HEM, föreningen för hemlösa EU-migranter tycker att det är svårt att säga om det är en bra idé att ge tiggare jobb. "Det finns alltid en risk att folk blir utnyttjade". Foto: TT


Tidigare i veckan skrev Metro och flera andra medier om Jens som gav en tiggare ett målarjobb i stället för pengar. Jens berättade då att han tyckte att det var värt det även om det var svartarbete han betalade för, något som det enligt många rörde sig om. Men enligt Skatteverket gjorde Jens inget fel.

klar

Artikellänk är kopierad

Jens Edgren.
Jens Edgren.Foto: Privat

Jens Edgren, 50, gjorde alltså inget fel när han som privatperson betalade en tiggare från Bulgarien 500 kronor för att hjälpa till med att måla hans brygga.

►LÄS MER: Jens gav tiggaren jobb i stället för pengar

Enligt Skatteverket kan en privatperson betala upp till 9 999 kronor för en tjänst utan att behöva betala arbetsgivaravgifter, och gränsen för att behöva lämna en kontrollavgift går vid tusen kronor. Däremot har personen som får betalt en skyldighet att deklarera pengarna, så länge personen bor och arbetar i Sverige eller vistas här en längre tid.

– Nu kan man tänka sig att den här mannen inte är deklarationsskyldig eftersom de ofta är här en kort tid, säger Pia Blank Törnros på Skatteverket.

Så det arbete som Jens betalade mannen för kan inte kallas svartarbete?

– Nej, det skulle inte jag vilja kalla svartarbete. Men det är viktigt att komma ihåg att om någon som bor och arbetar i Sverige så är man själv ansvarig för att deklarera, så det är inte skattefritt.

Liselott som jobbar på HEM, föreningen för hemlösa EU-migranter, tycker att det är svårt att säga om det är en bra idé att ge tiggare jobb.

– Det finns alltid en risk att människor blir utnyttjade. Och de kan hamna i en massa konstiga situationer. När jag läste artikeln om Jens så tänkte jag på att han på något sätt fick mannen att förstå att han kunde följa med och jobba och mannen hoppade in i bilen. Den här gången var det en trevlig person som som gav honom en vettig sysselsättning och själv var med och jobbade. Men du vet aldrig vems bil du sätter dig i. Jag skulle aldrig uppmana någon att sätta sig i en främlings bil, säger Liselott och fortsätter:

– Samtidigt är det så klart bättre att han får olja en brygga i några timmar och får 500 spänn för det. Det är ju inte ett jobb som jag personligen skulle uppleva som ett ovärdigt arbete. Skulle han suttit kvar där i gathörnet så hade han kanske i bästa fall fått ihop en hundring och känt sig mycket mer kränkt.

Liselott säger att hon vid något tillfälle hört talas om att privatpersoner erbjudit tiggare jobb, men att föreningen HEM förmedlar jobb via företag.

– Det kan vara plattläggning eller husbyggen till exempel. En del av dem är duktiga hantverkare som har jobbat men kanske varit arbetslösa sedan tio år tillbaka.

När Jens Edgren får höra om Skatteverkets besked om att han inte gjorde något fel blir han glad.

– Det känns skitbra, då vill jag gå ut och uppmana folk att ta hjälp och ge dem värdighet och lite stålar.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro