ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, ditt barn kommer inte att få tjockare hår om du rakar av det

Evelina Pålsson · 5 Sep 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Att raka av håret ger ingen effekt men är inte heller farligt. Däremot kan bebisens hud bli infekterad om du rakar bort håret med en rakhyvel, uppger experten Lars Norlén.

Att raka av håret ger ingen effekt men är inte heller farligt. Däremot kan bebisens hud bli infekterad om du rakar bort håret med en rakhyvel, uppger experten Lars Norlén. Foto: Montage Pressbild från Karolinska/IBL/Alamy


En del föräldrar rakar av sin bebis kalufs eftersom de tror att barnet kommer att få tjockare hår. Men det har absolut ingen effekt uppger hårexperten Lars Norlén.

klar

Artikellänk är kopierad

På flera nätforum för föräldrar finns diskussioner om att raka eller inte raka sina barns hår. En användare skriver att svärföräldrarna påstått att dotterns hår skulle bli finare om de rakade av babyfjunet och en person berättar att en bekant fått uppmaning att raka bort håret på sin tre månader gamla bebis för att hon i framtiden skulle få tjockare hår. Men det är alltså en myt.

– Det gör ingen skillnad förutom att det blir kortare, säger Lars Norlén överläkare, docent och ansvarig för hårmottagningen på hudkliniken på Karolinska Sjukhuset.

Bebisar fäller sitt hår väldigt tidigt men rakningen skyndar inte på processen och har inte någon som helst effekt, enligt Lars Norlén. Om barnet får tjockt, tunt, rakt eller lockigt hår beror på dess hårsäckar och enligt Lars Norlén är det generna som styr hur hårsäckarna utformas.

– Allt som sliter på håret gör att håret på sikt blir kortare och inte så tjockt som det hade kunnat bli, säger han.

► LÄS MER: 7 saker du inte visste om ditt hår

Allt från schamponering till tupering orsakar slitage.

– Schamponering är det mildaste och vår hårbotten behöver schamponering, säger Lars Norlén.

Efter schamponering kommer borstning. Där tar rakt hår mer skada än lockigt uppger Lars Norlén.

– Ju mer motstånd det är desto mer sliter det, säger han. Hårfärg och permanentning sliter ännu mer men är inte det värsta du kan göra.

– Det absolut värsta man kan göra är att ägna sig åt tupering.

► LÄS MER: Hårexperterna: Så ofta ska du tvätta håret

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro