ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nej, du bör absolut inte lägga din kökssvamp i mikron

Linnéa Borgert · 13 Aug 2017
Uppdaterad 2 Mar 2018
Mikro och kökssvamp är ingen bra kombination.

Mikro och kökssvamp är ingen bra kombination. Foto: Alamy


Att koka eller lägga kökssvampen i mikron för att få bort bakterier är ett gammalt husmorsknep. Men det är ingenting att rekommendera, enligt en studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Disktrasor och kökssvampar blir ganska snabbt sunkiga. Ett vanligt knep är att ”rengöra” dem genom att koka dem eller lägga dem i mikronvågsugnen, men om du gör det är det nog dags att tänka om.

Kökssvampar innehåller en stor mängd bakterier, vissa av dem nära släkt med de som orsakar hjärnhinneinflammation och lunginflammation. En av bakterierna, den som ger kökssvampen en dålig lukt, kan orsaka infektioner hos de som lider av nedsatt immunförsvar. Det har forskare kommit fram till efter att ha undersökt DNA hos mikrofiber från 14 använda svampar, skriver Science.

Så vad händer då om man lägger svampen i mikron eller en kastrull? Forskarnas studie visar att en kokad kökssvamp innehåller ännu högre halter av skadliga bakterier än en svamp som inte har blivit rengjord. Anledningen tros vara att de godartade bakterierna dör i förloppet vilket gör att de dåliga kan härja mer fritt, eftersom de har större motståndskraft.

En kubikcentimeter svamp innehåller sju gånger så många bakterier som det finns människor på jorden, menar forskarna. Så hög bakteriekoncentration återfinns bara i avföring.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro