ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, du har inte rätt att kräva svensk mat i skolan

· 25 Sep 2014
Uppdaterad 27 Maj 2019

Har du som förälder rätt i att kräva svenskodlad mat som specialkost i skolan till dina barn? Frågan är aktuell efter att ett par i Norrtälje fått igenom kraven i sin skola. Men vad gäller egentligen för dig?

klar

Artikellänk är kopierad

Anette Gustawson fick igenom svensk mat till sina barn i skolan.
Anette Gustawson fick igenom svensk mat till sina barn i skolan.Foto: Privat

Allt började med att tidningen Land Lantbruk förra sommaren uppmärksammade Jordbrukarfamiljen Gustawsons kamp mot kommunen för att deras två barn i huvudsak skulle få svensk mat i skolan. Anette Gustawson pekar på det bisarra i att den mat som hennes barn serveras i skolan skulle vara olaglig för henne att producera på sin egen gård eftersom den inte lever upp till svensk livsmedelsstandard.

– Det är sådan dubbelmoral. Någonstans har man tappat kopplingen att djuret i hagen eller spannmålet på åkern någon gång kommer hamna på tallriken, säger Anette Gustawson till Hälsogranskaren.

LÄS MER: Vanliga E-ämnet karragenan – en hälsofara?

Att paret i Norrtälje fått igenom kraven på att deras barn ska få specialkost i form av svensk mat har lett till uppfattningen att alla föräldrar kan kräva att få det, i likhet med specialkost för allergiker och för barn med olika religiösa dietkrav.

– Det blev en jätteboom med föräldrar som lämnade in blanketter för särskild kost, säger Anette Gustawson, som känner till att vissa tolkat hennes framgångar som ett prejudikat för rätten att få svensk mat i skolan.

LÄS MER: Myter och sanningar om förkylningar

Det är en föreställning som också sprider sig på sajter som Familjeliv och  i Facebookgruppen Matfusket, där ett inlägg om rätten att kräva svensk mat fått över 2 000 delningar. Men enligt Konkurrensverket är det en missuppfattning att föräldrar kan kräva svenskt på tallriken med stöd av lagen.

– Det kan man inte begära när det gäller offentlig upphandling eftersom den syftar till varors och tjänsters fria rörlighet inom EU. Därför kan man inte säga att vi vill ha svenska produkter eller tyska eller italienska, säger Monica Sihlén, sakkunnig inom livsmedel på Konkurrensverket till Hälsogranskaren.

Hon säger också att närodlat inte nödvändigtvis är bättre ur miljösynpunkt än andra varor som kan erbjudas inom EU. Enligt Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier är det enda du kan kräva av skolmaten att den ska vara näringsrik och gratis, allt annat är anvisningar som kommuner kan välja att följa om de vill. Friskolor behöver inte förhålla sig till de upphandlingskriterier som tar hänsyn till varors fria rörlighet inom EU och kan köpa ägg från granngården om de vill.

– I skollagen så står det att måltiderna ska vara näringsriktiga, men det säger ju ingenting i övrigt om vilken miljöskydds- och djurskyddsprestanda som det ska levas upp till, säger Monica Sihlén.

LÄS MER: Använder du bara tio procent av din hjärna?

Enligt Lars-Åke Bäckman, undervisningsråd på Skolverket, är det omöjligt att veta hur mycket av maten som serveras i svenska skolor som är svensk. Skolan där Gustawson-barnen går har i alla fall genomgått en närodlad revolution. Till julen ska barnen få åka ut till en gård och få välja ut den gris som ska hamna på tallriken vid julbordet. Hon uppmuntrar de föräldrar som vill kräva svensk mat som specialkost att samarbeta.

Även om du inte har rätt till svensk mat enligt lag är det din fulla rätt att påverka dina politiker i kommunen att ändra riktlinjerna för skolmaten. Medborgarförslag är ett sätt att få politikerna att tvingas ta upp frågan till bordet, säger Anette Gustawson. Hon tipsar också om att ta hjälp av din lokala LRF-grupp som kan vara med och påverka politiker i kommunen.

– Föräldrar som går ihop, bildar föräldragrupper och skapar opinion för att lyfta de här frågorna har större chans att få politikerna att lägga om.

LÄS MER
Tipsa Hälsogranskaren
Bilden på den här blanketten som visar hur du ansöker om specialkost har spridit sig i Facebookgruppen Matfusket. Det står alla föräldrar fritt att söka svensk mat som specialkost, men någon laglig rättighet till det finns inte.
Bilden på den här blanketten som visar hur du ansöker om specialkost har spridit sig i Facebookgruppen Matfusket. Det står alla föräldrar fritt att söka svensk mat som specialkost, men någon laglig rättighet till det finns inte.
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro