ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, du kan inte återuppliva håret – det är dött

Malin Hansson · 13 Sep 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Kluvna toppar går inte att rädda, förklarar överläkaren Lars Norén. 

Kluvna toppar går inte att rädda, förklarar överläkaren Lars Norén.  Foto: Pressbild/Photononstop/Alamy/IBL


Med rätt produkter, vitaminer och piller från hälsokostbutiken hoppas många på att reparera och få nytt liv till sitt slitna hår. Men hoppas inte på för mycket. "Håret är dött", säger hårspecialisten Lars Norlén och reder ut de trassliga missförstånden om våra kalufser.

klar

Artikellänk är kopierad

Hårvårdsprodukter och hälsokost lovar livfullt hår och att reparera slitet hår och kluvna toppar. Men går det verkligen?

– I grund och botten går det inte att göra någonting med håret eftersom det är dött, säger hårspecialisten och överläkaren Lars Norlén, ansvarig för hårmottagningen vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Mirakelkurer som läker kluvna toppar är därför att lova lite för mycket.

– Håret består huvudsakligen av keratin, ett hornämne, och det finns inga levande celler i håret. En kluven topp kan man inte läka eftersom man inte kan bilda nya celler som ersätter de som slitits bort, säger Lars Norlén.

– Däremot kan man minska effekterna av den kluvna toppen genom olika kemiska ämnen som kan finnas i produkterna som gör att friktionen minskar när man kammar sig, säger Lars Norlén.

►LÄS MER: Därför blir man tunnhårig – och så kan du stoppa det

All påverkan på håret sliter på det, men de påverkar inte hur mycket hår som växer ut – utan alltså bara håret som redan finns.

– Ju längre hårstrået har funnits där desto mer slits det. Det som händer när ett hårstrå slits är att yttre delen av håret som kallas kutikulan slits av. Ett nytt hårstrå är fräscht med en helt ny kutikula. Men för varje dag slits det och desto mer av kutikulan blir avsliten, hårstrået börjar klyva sig och håret går av, säger Lars Norlén.

Det finns många kurer som säger sig på kunna påverka hårets kvalitét funkar det?

– Nej, tvärtom. Hälsokostmarknaden är mycket mindre kontrollerad än läkemedelsmarknaden och det betyder att man inte vet exakt vad som finns i produkterna och i princip kan vilka ämnen som helst hos känsliga individer ge reaktion med diffust håravfall.

Vi tappar 100 till 150 hårstrån om dagen, men tycker man att man börjat tappa hår utan att ha en sjukdom eller att det är uppenbart att det beror på ålder ska man direkt sluta ta häslotillskott. Även läkemedel är en av de vanligaste orsakerna till diffust håravfall.

►LÄS MER: 7 Saker du inte visste om ditt hår

►LÄS MER: Nej, du kan inte ”detoxa” din kropp

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro