ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Nej, en VVS-montör jobbar inte bara med avlopp

Metro · 24 Maj 2017
Uppdaterad 7 Jun 2017
VVS-montören Niklas Bennhult fick jobb snabbt efter avslutad utbildning.

VVS-montören Niklas Bennhult fick jobb snabbt efter avslutad utbildning. Foto: Kristofer Hedlund


Niklas Bennhult är VVS-montör och berättar om jobbet, utbildningen och de vanligaste fördomarna han möter.

klar

Artikellänk är kopierad

Vill du gå en yrkesutbildning som leder till jobb? Se hit! Hantverkarbranschen skriker efter folk och VVS är ett exempel på område där du snabbt kommer ut i arbete.

Det här går mitt jobb ut på …

– Att efter ritningar bygga till exempel värmesystem eller avlopp till nybyggen och ombyggnationer, mest i butiker och större bostadshus då mitt företag jobbar mycket med större entreprenader. Jobbet går ut på att dra rör, helt enkelt, säger VVS-montören Niklas Bennhult.

Jag ville bli VVS-montör för att …

– Jag hade jobbat länge inom säljbranschen och hade ingen utbildning. Jag ville nischa mig mer och jobba med händerna. Efter att ha kollat lite på olika hantverkaryrken och hur de låg till lönemässigt och hur konjunkturkänsliga de var kom jag fram till att det här var vad jag ville. Sedan är det ett viktigt jobb som måste göras noggrant, och det är något jag trivs med.

För att bli VVS-montör gick jag …

– Till min komvuxförmedlare i Sollentuna kommun, sökte utbildningen via dem och kom in på en tvåårig utbildning till VVS-montör på Lernia i Stockholm.

LÄS MER:7 myter om att plugga på komvux

Att få jobb efter utbildningen var …

– Jättelätt. Jag flyttade till Uppsala efter utbildningen och hade inga kontakter alls, så jag ringde till Byggnads utbildningsansvarige som tipsade mig om företag som var bra att jobba på. Jag kontaktade några och kunde välja mellan tre olika jobb, så det var inga problem alls.

Som VVS-montör jobbar du ofta ute på byggarbetsplatser. Foto: Kristofer Hedlund
Som VVS-montör jobbar du ofta ute på byggarbetsplatser. Foto: Kristofer Hedlund

Det roligaste med mitt jobb är …

– Att det är varierande. Lokalerna och byggena har alltid olika behov av rörjobb och dessutom får man träffa många människor.

Den vanligaste fördomen folk har om mitt jobb är …

– Att vi bara jobbar med bajs. Som VVS-montör rensar du inte bara toaletter hela dagarna, vilket många verkar tro.

Det konstigaste jag hittat i ett avlopp är …

– Jag har faktiskt inte hittat något konstigt själv, men jag har läst om folk som hittat allt från kalsonger till andra föremål. Oklart hur hög sanningshalten är dock. Men det verkar finnas en tro bland folk att det som spolas ner inte finns längre, och så är det ju faktiskt inte.

Jobbet som VVS-montör passar dig som …

– Inte är morgontrött, gillar att röra på dig, är noggrann och inte är rädd att få lite skit under naglarna. Eftersom att vi jobbar med andra yrkesgrupper hela tiden under ett bygge är det viktigt att kunna komma överens med dem och komma fram till lösningar tillsammans.

Niklas Bennhults arbetsdag slutar klockan 15.00. Foto: Kristofer Hedlund
Niklas Bennhults arbetsdag slutar klockan 15.00. Foto: Kristofer Hedlund
pil
Fakta: Sök nu till Lernias utbildningar!

Lerniaerbjuder mängder av utbildningar, bland annat till VVS-montör, elektriker, undersköterska och olika tjänster inom butik och handel.

• Förutom vuxenutbildningar (komvux), erbjuder Lernia även arbetsmarknadsutbildningar, Sfi, yrkeshögskoleutbildningar (YH), öppna kurser, företagsutbildningar, rekrytering och bemanning.

• Klicka härför att läsa mer om vilka utbildningar Lernia erbjuder i din kommun och hur du ansöker.

• Under 2016 utbildade Lernia drygt 43 000 personer, hyrde ut över 9 000 bemanningskonsulter och hjälpte 1 700 kunder med kompetensförsörjning.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro