ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, huggtandshjorten är inget halloweenpåhitt

Tomas Lundin · 1 Nov 2014
Uppdaterad 1 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Julie Larsen Maher/WCS

För första gången på 66 år har forskare fått syn på ett av våra märkligaste och mest sällsynta däggdjur. Kashmir-myskhjorten har inga horn – däremot har hanarna något som andra hjortdjur saknar – långa huggtänder. Efter att den trotts vara i stort sett utdöd har nu fem observationer av det egendomliga djuret gjorts i nordöstra Afghanistan, däribland ett ungdjur, enligt organisationen Wildlife Conservation Society, WCS.

Senast en vetenskaplig observation gjordes av hjorten var 1948. Kashmir-myskhjorten har jagats för sina doftkörtlar, som kan säljas för över 300 000 kronor kilot, men även för sina hörntänder och är nu svårt utrotningshotad. 

Hörntänderna används under brunstperioden när hannarna konkurrerar om honorna.

”Myskhjorten är en av Afghanistans levande skatter”, säger Peter Zahler, en av WCS-forskarna som kunde observera hjorten. Den beskrivs som extremt skygg och svår att få syn på i terrängen. Det finns andra hjortdjur med huggtänder. I England lever ett bestånd huggtandade vattenhjortar som rymde från ett hägn på 1920-talet. Ett antal hundar har vårdats sedan de överraskat djuren när de ligger och trycker i det höga gräset.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro