ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, ingen massiv explosion i Stockholm – bara en oturlig fixare

Joel Linde · 6 Nov 2015
Uppdaterad 6 Nov 2015
Tidningar från flera länder gick ut med den stora nyheten, som visade sig vara betydligt mindre allvarlig än vad man först trodde.

Tidningar från flera länder gick ut med den stora nyheten, som visade sig vara betydligt mindre allvarlig än vad man först trodde. Foto: Skärmdump, Montage


Det blev snabbt en världsnyhet att en massiv explosion hade skakat centrala Stockholm under fredagen. Men efter polisens insats kunde de konstatera att det bara var en oturlig hemmafixare.

klar

Artikellänk är kopierad

Under några intensiva timmar under fredagens lunchtimmar misstänkte världen att något hade detonerat i Stockholm, och att det till och med kunde röra sig om en terrorattack. 

Nyheten matades ut i världspressen med rubriker som:

”Stockholm explosion: Huge blast rips through building in Swedish capital - police probe”, och:

"Huge explosion in the centre of Stockholm"

►LÄS MER: Skäggklubben misstogs för IS-terrorister: "Helt sjukt"

Och rubrikerna såg liknande ut även i Sverige. De orsakades av att flera oberoende källor rapporterade om en smäll som "hördes över stora delar av Södermalm." Vittnen rapporterade också om ”en man i ett fönster i bar överkropp med ett pistolliknande föremål i handen,” skriver Aftonbladet.

Piketstyrkan kallades in, och även ambulans och räddningstjänst skickades ut. Polis som kom till platsen uppfattade nu att mannen försökte skymma insyn i lägenheten genom att tejpa för ett trasigt fönster. De tog sig fram emot fönstret där mannen på insidan höll upp en handskriven lapp. Vad som stod på lappen framgick inte, och polisen bestämde sig i stället för att retirera och förbereda en inbrytning.

►LÄS MER: Kran välte på museum – misstogs för konstinstallation

Och så blev det. Men väl inne i lägenheten fick de en helt annan bild av vad som pågick.

Mannen var mycket riktigt en man, och han hade ingen tröja på sig. Så långt stämde uppgifterna. Hans pistolliknande föremål var dock inte en pistol, utan en borrmaskin.

När han hade stått och balanserat för att sätta upp en gardinstång i fönstret tappade han balansen, och ut genom fönsterrutan for hans borrmaskin och landade på ett plåttak, skriver Aftonbladet.

Det orsakade en hög smäll – om den hördes över "stora delar av Södermalm" får stå för vittnen – som alltså omskrevs som en "kraftig detonation" och "massiv explosion" i världspressen.

Ibland går hemmafixandet lite extra mycket åt skogen, helt enkelt.

►LÄS MER: Hörapparat misstogs för polisöronsnäcka – äldre man misshandlades

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro