ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, japaner är inte riktigt som vi andra”

metro · 23 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Rikard Berglin - Journalist

klar

Artikellänk är kopierad

På andra sidan jordklotet, i den uppåtgående solens land, bor ett kufiskt och excentriskt folk. De kallas japaner och är inte riktigt som ”vi andra”. Så lyder åtminstone en av fördomarna om det japanska folket. Efter att ha bott i Tokyo i fyra månader kan jag konstatera att fördomen stämmer. Japanerna är definitivt inte som ”vi”. I få andra länder jag har besökt har toaletterna kastat vatten på mig, i stället för tvärtom. Jag kan heller inte minnas att jag tidigare haft en konversa-tion med en rulltrappa, beställt en öl med fjärrkontroll eller köpt ris ur en automat på gatan. Japanerna har en lekfull attityd till teknik som saknar motstycke i någon annan kultur.

Ett av många folknöjen i Tokyo är att gå till arkadhallen vilket kan beskrivas som en kombination av en vild LSD-tripp, filmen ”Men in Black” och en gaskammare. Mellan tusentals blinkande lampor och en öronbedövande kakafoni av tv-spelsljud hänger cigarettröken kväljande tung. För till skillnad från i Sverige nyttjas inte japanska arkadhallar främst av opolerade tuggummituggande ungdomar med kepsen på sned. I stället är det kedje-rökande kontorsarbetande män i svarta kostymer och slips som svettas framför trumsetet till ”Taiko Drum Master” eller mejar ner zombies i ”The house of the dead”. Och inte bara män för den delen, vuxna kvinnor är ingen ovanlig syn i arkadhallen. Föreställ er följande: En bank någonstans i Sverige, personalen i sina kostymer och byxdressar samlas till morgonmöte, Anders, 52, slänger ut en trevare; ”Öhum, jag tänkte bara höra om det är någon som vill följa med videohallen och köra lite ... eeh ... ”Dance Dance Revolution” med mig efter jobbet?” Men i Japan ses man inte automatiskt som en tönt om man är över 30 och gillar att gå till arkad-hallen.

Inte heller ses det som pinsamt att helt utan ironi riva av en smäktande Celine Dion-ballad på karaokehaket. Just denna opretentiösa attityd till teknik, som av oss i västerlandet ses som ”kufisk” och ”excentrisk” önskar jag att vi också kunde ta till oss. Här i Japan är tekniken till för att leka och ha kul med, oavsett ålder eller social status. Jag vill kunna beställa en öl med fjärrkontroll på mitt favorithak i Sverige också. Jag vill kunna köpa potatis ur en automat och jag vill definitivt kunna ha kul när jag är 52 och bär kostym. För det är väl just det som är poängen med teknik? Att göra våra liv lite roligare och mer uthärdliga? På det viset är japanerna definitivt inte som ”vi andra”. På det viset har vi mycket att lära av det karaokesjungande folket på kanten till Stilla havet.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro