ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, kylan upplevs inte kallare i Stockholm än Kiruna

Layla Kandi · 22 Jan 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019

Varje vinter är det samma visa. Trots att termometrarna runt om i Norrland visar på omkring minus 30 och de i södra Sverige minus 15 så envisas sörlänningarna med att kylan känns kallare i söder. Men sörlänningarna har fel, enligt meteorologerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Kylan har tagit Sverige i ett hårt grepp de senaste veckorna med minustecken strösslade över landet och temperaturer på uppemot 20 till 40 minusgrader längst upp i norr.

Ett återkommande samtalsämne varje vinter är frågan om vart det faktiskt är kallast. Norrlänningarna hånar sörlänningar för att vara klena och sörlänningar påstår att kylan är kyligare i södra Sverige. Vid det senare hänvisas ofta till luftfuktigheten. Något som enligt meteorologerna är en myt.

– Till viss del påverkar luftfuktigheten hur man upplever en temperatur men inte när det är kallt ute. Det är först vid plusgrader som luftfuktigheten påverkar hur vi påverkas av luftfuktigheten, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

► LÄS MER: Så räddar du din Iphone från att dö i kylan

Enligt SMHI är mängden vattenånga så låg vid minusgrader att den inte påverkar luftens värmeledningsförmåga.

Vinden är det enda som kan göra att en temperatur upplevs som kallare än den är. För att 15 grader i Stockholm ska upplevas som kallare än minus 30 i Kiruna krävs det dock att det är helt vindstilla i Kiruna medan det i Stockholm är en vindstyrka på minst sju meter per sekund.

Oavsett om du befinner dig i norr eller söder så påverkar vinden våra kroppar.

– Vi har ett litet lager med luft millimetrarna närmast huden som värms upp av kroppen och håller oss varma. Men när det blåser så försvinner den varma luften, ersätts av kall och kyler ner vår hud, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

Kroppen måste enligt honom då jobba hårdare för att värma upp luften. Något som kräver energi och gör oss frusna.

Enligt SMHI kan en persons vana av minusgrader påverka upplevelsen av kyla. I allmänhet är man oftare varmare klädd i norr än i söder. I norra halvan av landet vet man att det blir vinter och minusgrader och klär sig för det. Men i södra Sverige inte lika självklart och då blir valet av kläder svårare.

►LÄS MER:  Läkare: Kyla ger inte urinvägsinfektion

– Oftast har man bättre kläder i slutet än i början av vintern. Man är inte van vid att det är minus och lever kanske kvar i höstkläderna och fryser i stället för att klä på sig, säger Martin Hedberg.

Hur kyla upplevs påverkas inte enbart av vädret.

– En asspekt som påverkar hur man upplever kyla, som inte har att göra med om man bor i södra eller norra Sverige, är hur mätt eller utvilad man är, säger Martin Hedberg.

Enligt honom fryser du mer om du är hungrig och trött än om du är utvilad och mätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Layla Kandi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro