ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, Mecka får ingen halal-sexbutik”

Hugo Ewald · 27 Apr 2015
Uppdaterad 27 Apr 2015

I flera artiklar som spridits via många internationella medier skulle en muslimsk sexbutik öppna i islams heliga stad Mecka. Men mannen som påstås öppna butiken nekar till att så skulle vara fallet, och menar att han har blivit feltolkad.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 12 april skrev den Marockanska nyhetssajten Alyaoum24att Abdelaziz Aouragh, som säljer sensuella halal-märkta oljor via det holländska företaget El Asira, planerade att öppna en muslimsk sexaffär i Islams mest heliga stad Mecka i Saudiarabien.

Affären skulle enligt Alyaoum24 sälja sensuella oljor som skulle förbättra pars sexliv. Den skulle dock inte sälja vibratorer eller andra sexleksaker eftersom det inte är tillåtet enligt sharia, det vill säga de religiösa lagar och normer som är grunden för lagstiftningen i till exempel Saudiarabien.

Historien spreds över hela världen när International Business Times, Huffington Post och The Independent skrev om ”nyheten”, och den påstådda sexbutiken nämndes både i sociala medier och av arabiska bloggare.

Men nyheten är falsk, Abdelaziz Aouragh ska inte öppna en sexbutik i Mecka utan menar att han har blivit felciterad. – Jag får förfrågningar från journalister över hela världen som vill veta om butiken men jag säger bara att de tyvärr har missuppfattat saker, säger han via Skype till den progressiva nyhetssidan Thinkprogress.

I Alyaoum24:s artikel, som bygger på en ett år gammal intervju med den franska nyhetsbyrån AFP, säger visserligen Abdelaziz Aouragh att han har funderat på att expandera marknaden för sina produkter med hjälp av det tyska företaget Beate Uhse. Men han sa aldrig att det faktiskt skulle ske, eller att det ens fanns planer på det.

– Jag tror att termen ”halal-sexbutik” i kombination med Mecka är så sensationellt att media gärna plockar upp det, sa Abdelaziz Aouragh till Thinkprogress och menade dessutom att han inte alls ser El Asira som en sexbutik utan som en källa till sensuella produkter.

Artiklarna på International Business Times, Huffington Post och The Independent finns fortfarande kvar på deras webbsidor, utan att det på något sätt framgår att historien är falsk.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro