ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, mycket kolhydrater behöver inte göra dig tjock

Simon Krona · 20 Feb 2018
Uppdaterad 21 Feb 2018

Dieter som LCHF och Atkinsmetoden ger bilden av att mängden kolhydrater är direkt avgörande för vår vikt. Men det finns ingen forskning som backar upp den bilden, berättar Jacob Gudiol, leg. fysioterapeut, i ett avsnitt av serien Metro förklarar”.

klar

Artikellänk är kopierad

Kolhydrater ingår ofta i skräpmat, men det innebär inte att det är kolhydraterna i sig som är problemet, menar Jacob Gudiol.

Traditionellt sett har man tittat mycket på fördelningen mellan kolhydrater, fett och protein när man pratar om övervikt. Trots att vi i dag vet att den fördelningen inte spelar särskilt stor roll i sig självt så lever fokuset kvar. Det menar Jacob Gudiol, leg. fysioterapeut.

– Det är tacksamt för dietboksförfattare. De kan ju peka ut en bov och ge en enkel lösning, säger han i ett avsnitt av videoserien ”Metro förklarar”.

Att det bara är kolhydrater som gör oss tjocka är en sådan enkel lösning, menar han. Även om den har en övertygande berättelse bakom sig så finns det ingen forskning som backar upp det.

– Utvecklingen i mer eller mindre alla fattiga länder i dag är att de går från att äta mycket kolhydrater till att äta mer fett och protein – samtidigt som övervikten ökar, säger han.

– Att mindre kolhydrater och mer fett alltid skulle vara bättre för vikten är alltså fel.

Mängden fett och kolhydrater har varken någon betydelse för hur mycket fett du lagrar in eller hur mycket energi du gör av med under dagen, enligt välkontrollerade studier.

Människor som drastiskt minskar på kolhydraterna går däremot ofta ner i vikt. Men det beror oftast inte på själva kolhydraterna, enligt Jacob Gudiol.

– Det beror mestadels på att de ofta utesluter mycket skräpmat som chips, godis, läsk och så vidare. Det gör att de helt enkelt får i sig mindre kalorier, säger han.

Socker och mjöl är väldigt vanliga ingredienser i skräpmat. Men bara för att de är kolhydrater innebär inte det att alla livsmedel med kolhydrater i är dåliga.

– Mat som bönor, rotfrukter och linser innehåller kolhydrater men håller dig ändå mätt och vid god hälsa, säger Jacob Gudiol.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro