ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, NASA har inte ändrat alla stjärntecken

Hugo Ewald · 21 Sep 2016
Uppdaterad 21 Sep 2016
Nej, NASA har inte ändrat alla stjärntecken.

Nej, NASA har inte ändrat alla stjärntecken. Foto: Alamy/Metro


Under den senaste veckan har en serie olika medier publicerat artiklar om att alla stjärntecken bytt datum, ofta med hänvisning till NASA som källa. Så här ser det ut egentligen.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan seglade en serie olika artiklar upp på sociala medier med påståenden om att alla stjärntecken plötsligt ändrat datum. "Don't freak out, but your star sign has probably changed", "Your Astrological Sign Just Changed, Thanks To NASA", "Du är inte det tecken du hört att du kanske skulle kunna vara". Så lät några av rubrikerna i svenska och internationella medier.

Nästan alla artiklar som behandlade påståendet hänvisade till NASA. Och det konstigaste med påståendet just att NASA, som inte sysslar med astrologi, skulle börja skriva horoskop.► LÄS MER: Se upp! – Vad ser vi egentligen på himlen?

– NASA studerar astronomi, inte astrologi, sa NASA:s talesperson Dwayne Brown till Gizmodo när sajten ställde frågan om NASA ändrat alla stjärntecken.

När Cosmopolitan och andra tidningar påstår att NASA ändrat alla stjärntecken hänvisar de till NASA:s webbsida för barn, "Space page". Men inte heller där står det någonstans om att NASA plötsligt fått för sig att ändra datumen för alla stjärntecken och dessutom lägga till ett trettonde stjärntecken, som artiklarna påstår.

Sidan handlar istället främst om att astrologi inte är vetenskap och egentligen inte säger någonting om verkligheten. Men på sidan finns också en liten berättelse om hur babylonierna kom på de olika stjärntecknen för över 3 000 år sedan. Där skriver NASA om hur babylonierna från början i sina berättelser hade 13 stjärntecken. Men eftersom de delade upp året och himlen i 12 lika stora delar fick de ta bort ett stjärntecken, Ophiuchus.

På NASA:s barnsida står det också att datumen för de stjärntecken babyloinerna bestämde för flera tusen år sedan ändrats. Detta eftersom året förskjutits i förhållande till solen sedan dess vilket gjort att jorden idag inte är på samma plats i relation till solen vid samma stjärntecken som var fallet för några tusen år sedan.

Det stämmer därför att de datum som för flera tusen år sedan innebar att en person föddes i Vädurens tecken idag motsvaras av Fiskarnas tecken. Men det innebär inte att till exempel att NASA "ändrat stjärntecknen". Det är heller inte ny kunskap, utan något som forskare känt till länge.► LÄS MER: Det här är det konstigaste vi skickat ut i rymden

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro