ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, naturliga ingredienser i krämen behöver inte vara bättre

Linnea Carlén · 15 Sep 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
Hälsogranskaren har tagit hjälp av två hudexperter och synat några vanliga hudvårdsmyter.

Hälsogranskaren har tagit hjälp av två hudexperter och synat några vanliga hudvårdsmyter. Foto: Alamy


Får man fet hy av mineralolja? Är det dåligt att tvätta ansiktet med tvål? Metro har tagit hjälp av två hudexperter och synat några vanliga hudvårdsmyter.

klar

Artikellänk är kopierad

Huden är vårt största organ. Trots det råder en hel del oklarheter och felaktiga föreställningar om hur vi bäst tar hand om den. Metro har tagit hjälp av Annica Joensuu, ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (SHR), och Annica Forsgren, hudterapeut som driver bloggen hudspecialisten.se, och synat fem missuppfattningar.

► LÄS MER: Hälsogranskaren: Är det skillnad på produkter för män och kvinnor?

PÅSTÅENDE: ”Mineralolja är inte bra för huden” – FALSKT Mineralolja är syntetisk ingrediens, vanligt förekommande i många hudvårdsprodukter. Det är också ett ämne i konventionell hudvård som mött hård kritik. Detta då ämnet, som utvinns ur råolja, lägger sig som en tunn hinna på huden och därför kritiseras för att bland annat vara tilltäppande, rubba hudens fuktbalans och ge fet hy och acne. Oron är dock obefogad enligt båda hudterapeuterna, och det går inte att säga att det är dåligt för huden.

– Mineraloljor består i sig bara av kol och väte och det är inte mycket man kan reagera på. De är säkra och väl beprövade, inte giftiga och de flesta produkter innehåller inte så mycket mineralolja att det täpper igen, säger Annica Joensuu.

PÅSTÅENDE: ”Naturliga oljor och skönhetsingredienser är bättre än syntetiska” – FALSKTNaturlig hårvård har de senaste åren fått ett ordentligt uppsving och lyfts fram som ett bättre alternativ till syntetiska skönhetsprodukter då de är rika på vitaminer, antioxidanter, essentiella syror och inte innehåller skadliga kemikalier. Men att de skulle vara mildare och skonsammare mot huden är en vanlig missuppfattning. En del mår bättre av naturliga ingredienser medan andra kan få allergiska besvär. Därför får varje person helt enkelt pröva sig fram.

► LÄS MER: Labbtest visar: Dyra krämer sämre än de billiga som finns på Ica

PÅSTÅENDE: ”Använd inte hudkrämer när det är kallt ute” – FALSKT  Jo, det ska du visst göra. Du bör du alltid använda en skyddande kräm eller en fuktkräm. Är det ordentligt kallt ute kan du om något byta till en fetare, vattenfri kräm.

– Precis som man sätter på sig en dunjacka för att behålla värmen och skydda kroppen, säger Annica Forsgren.

PÅSTÅENDE: ”Drick massa vatten för att återfukta huden” – SANT & FALSKT  Nja. Vatten är essentiellt för att vår kropp och hud ska fungera optimalt, men drick lagom, alltså när du är törstig. Att springa runt med en vattenflaska hela tiden är nämligen helt onödigt. För myckert vatten riskerar i stället att belasta njurar och urinorganen.

► LÄS MER: Nej, du kan inte ”detoxa” din kropp

PÅSTÅENDE: ”Det är dåligt att tvätta ansiktet med tvål” – SANTDet är faktiskt det sämsta du kan göra. Traditionella tvålar har ett högt basiskt ph-värde och torkar därför ut huden, vilket gör de mindre lämpliga – eller snarare rent olämpliga – för rengöring. Även vatten är i detta avseende även en riktig fiende då det torkar ut huden och gör oss mer yttorra, något de allra flesta av oss i olika utsträckning är redan.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro