ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, produkter får inte ditt hår att växa snabbare

Karolina Skoglund · 23 Jan 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019

Foto: Picturebank / Alamy Stock Photo


Varken hårvårdsprodukter, kosttillskott eller ricinolja kan påverka hur snabbt ditt hår växer. Bara trams”, säger hårspecialisten Lars Norlén.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Facebook.

Googlar man ”Så får du håret att växa snabbare” så radas tipsen upp. Både vad gäller produkter och huskurer. ”Vill du få ditt hår att växa upp till 5 cm i månaden? Filippa fortsätter berätta om magiska oljor som hjälper dig” skriver till exempelvis stor nyhetssajt och ”Experten: Så får du håret att växa snabbare” skriver en känd hälsotidning.

Vid en snabb googling hittade Metro flera företag, med bland annat Norden som marknad, som sålde ett flertal olika produkter som påstod sig få håret att växa snabbare. Alla hävdar att det är genom att stimulera hårsäckarna som håret växer snabbare. Detta görs med bland annat sojaprotein, äggskalsextrakt, keratin, vitamin B6, ett ”proteinbaserat komplex” aminoberikade produkter.

Men inga utav dessa ingridienser kan på något sätt snabba på hårväxten, säger Alexander Shayesteh Afshar, hudläkare och dermatolog vid Norrlands Universitetssjukhus.

– Det är en omöjlighet eftersom de här proteinerna de nämner är för stora för att de ska kunna ta sig ända ned dit håret växer. Och ett aminoberikat schampo kan inte påverka hårväxten, möjligen lystern, säger han.

► LÄS MER: Nej, du kan inte återuppliva håret – det är dött

För en frisk person går det inte över huvud taget att snabba på hårväxten med receptfria produkter, menar han.

– Jag känner inte till något som kan göra att håret växer snabbare. Hårväxten är som en biologisk klocka, en fas som kroppen sköter själv. Man kan rubba den genom olika tillstånd. Men då är det snarare att håret slutar växa.

Flera ”husmorstips” sprids också på nätet. I en video på Youtube, med tiotusentals visningar, förklaras det till exempel att håret i snitt växer fyra centimeter på en vecka om man blandar kanel och olivolja – för att sedan kleta in det i håret. ”Mitt hår växte ca 3-4 cm på bara 4 dagar” står det under klippet.

Antalet tips om laxermedlet ricinolja, som påstås få håret att växa snabbare, är också otaliga.► LÄS MER: 7 saker du inte visste om ditt hår

Men ingenting av det stämmer heller. Precis som Shayesteh Afshar avvisar Lars Norlén, docent vid Karolinska Institutet samt läkare och specialist på klinisk dermatologi, alla typer av knep och produkter som påstås göra håret längre. Han känner inte till en enda studie som skulle påvisa att ett visst preparat kan få håret att växa snabbare. Varken vad gäller kosttillskott eller yttre preparat.

– Man måste utgå ifrån att allt annat bara är trams tills motsatsen bevisas, säger han och fortsätter:

– Vid en normal diet i västvärlden kan man inte påverka det själv. Grav undernäring, såsom vid anorexi, kan öka hårtillväxten men är man frisk går den inte att påverka. Så det är samma sak med kosttillskott som påstås förbättra hårväxten: Hokuspokus.

Varför tror du att dessa tips och produkter ändå säljs hejvilt?

– För att det finns ett enormt behov av detta, och därmed också enormt mycket pengar för den som påstår sig ha lösningen. Men som sagt. Det finns ännu ingen som lyckats visa någon effekt rent vetenskapligt.

► LÄS MER: Nej, du kan inte ”detoxa” din kropp

Metro har sökt Lee Stafford samt Harmony Life för en kommentar. Metro har även sökt Eleven.se, som både säljer F.A.S.T och Lee Stafford. I ett mejl skriver de:

”Vi kikar gärna på detta, men då frågan omfattar våra leverantörer kan vi tidigast återkomma i början av nästa vecka”. På Metros önskan om att få en kommentar inom ett dygn kom inget svar.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro