ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, SD är inte det parti i kammaren som längst varnat för Putin

Åsa Larsson · 22 Jun 2016
Uppdaterad 22 Jun 2016

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att SD är det parti i riksdagen som längst varnat för den ryske ledaren Vladimir Putin – men frågan har varit uppe flera gånger före 2010.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christine Ohlsson/TT/Montage

– Vi är det parti i den här kammaren som allra längst varnat för Putins aggressioner, för just den situation som vi nu ser, sade Jimmie Åkesson förra veckans partiledardebatt i riksdagen.

Han har sagt samma sak tidigare, bland annat för ett år sedan. Men det finns flera exempel på att frågan tagits upp långt tidigare.

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) är kritisk – hon uttalade sig om hot från Ryssland redan 2008, då SD inte satt i riksdagen. 

– Det är väl ett sätt att försöka plocka poänger hos människor som inte kan ägna sig åt avancerad källkritik, säger hon till Metro.

2008 sade Wikström i riksdagen: "Samtidigt måste vi ta intryck av aggressionshandlingarna och den aggressiva politik som Putin och Medvedev driver konsekvent och vara tydliga med att konsekvenserna av en rysk militär upptrappning är en gällande verklighet för oss som lever i Sverige här och nu. . . . Ett ryskt angrepp mot oss eller mot ett annat EU-land känns osannolikt inom överskådlig tid. Men vi måste vänja oss vid tanken på att detta inte är hugget i sten utan kan komma att förändras."►LÄS MER: Oppositionen pratar om en miljon i utanförskap? Stämmer det? – Det är bara okunnigt av Åkesson att tro att Rysslands-kritik började och slutade med Sverigedemokraternas intåg i Sveriges riksdag. Inget kunde ju vara mer felaktigt, säger Cecilia Wikström.

Carl Bildt (M) blev portad från Moskva 2008 sedan han liknat Putin vid Hitler i samband med kriget mellan Ryssland och Georgien, och det finns flera exempel i riksdagens protokoll på oro och kritik mot Putin under tiden före SD:s riksdagstid.

2007 uttalade sig Peter Hultqvist (S) i riksdagen: "Rysslands regering visade sig vara kapabel till en brutalitet som många inte ville kännas vid eller tro på. Just nu får Putin och Medvedev stor sympati och vinner popularitet för sin insats i Georgien. De uttalar också att ryska medborgare, oavsett var de befinner sig, ska kunna räkna med skydd.

Det är ett uttalande som skakar om ordentligt i flera länder som gränsar till Ryssland. Ryska medborgare finns nu på Krimhalvön, i Moldavien och i Baltikum. Visst: Dialog är självfallet att föredra. Jag delar den uppfattningen, och det måste vara en viktig linje. Men det måste också dras slutsatser när det gäller svensk försvarspolitik och svensk säkerhetspolitik, och vi måste agera med flera strategier samtidigt."►LÄS MER: Det här är "brexit" – på 2 minuter Och 2005 tog kristdemokraten Erling Wälivaara upp Ryssland: "Ett militärt anfall mot Sverige från någon annan stat är inte troligt inom de närmaste åren, även om den senaste veckans signaler från Rysslands ledare Putin om upprustning kan väcka lite oro."

Metro söker Sverigedemokraternas pressavdelning efter debatten för att fråga vad Jimmie Åkesson grundar sitt uttalande på och får trots upprepade försök inget svar. Först fem dagar senare svarar Christian Krappedal, pressekreterare på SD, i ett mejl:

"Om man går tillbaka lite i tiden och tittar på den försvarspolitiska linje som de övriga partier haft, så kan man konstatera att nedmonteringen av det svenska försvaret varit ett högst medvetet beslut de senaste 25 åren. Nu när det säkerhetspolitiska läget kommit att bli allt mer ostadigt så har många partier vänt kappan efter vinden. Vi har i stället ända sedan vårt inträde i riksdagen påpekat hotet ifrån Putins Ryssland och varit konsekventa med att förespråka ett starkt försvar."

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro