ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, seriösa medier försöker inte mörka händelsen i Köln

Pontus Ahlkvist · 6 Jan 2016
Uppdaterad 6 Jan 2016
Metros debattredaktör Pontus Ahlkvist.

Metros debattredaktör Pontus Ahlkvist.


klar

Artikellänk är kopierad

I samband med stora nyhetshändelser får rykten ofta eget liv. Fakta och sanningar åsidosätts, en tendens som ges ytterligare näring av de sociala mediernas impulsivitet.

Under nyårsnatten ska grupper av berusade, aggressiva män ha omringat och begått sexuella övergrepp på kvinnor i tyska Köln. Enligt polisen kan så många som 90 kvinnor ha drabbats.

► LÄS MER:  Köln i krismöte efter stort antal sexövergrepp på nyår

På Twitter och i de så kallade "alternativa medierna" sprids uppgifter om att journalister och etablissemang försöker mörka händelserna. Orsaken påstås vara att förövarna ska ha invandrarbakgrund. På både svenska och tyska mediers Facebooksidor ställs frågor om varför vi inte rapporterar om det som hänt.

Problemet är bara att det inte stämmer. I Metro, och alla andra stora svenska medier, har bevakningen varit omfattande. Detsamma gäller i Tyskland. Det påstås också att medierna dröjde för länge med att rapportera. Det kan man tycka, men då ska man ha klart för sig att det inte var förrän i måndags (4/1), på polisens presskonferens, som omfattningen framgick. Då drog rapporteringen igång direkt.

► LÄS MER:  Massövergrepp väcker tysk avsky

Till skillnad från högerextrema propagandaorgan kan inte seriösa medier sprida uppgifter utan bekräftelse. Det är också helt felaktigt att tyska myndigheter har försökt mörka händelserna. Inrikesministern har beskrivit det hela som "avskyvärt", Angela Merkel använde ordet "vidrigt".

När människor inte längre bryr sig om att ta reda på vad som är sant eller inte har vi ett problem. I dag står vi inför en situation där många inte ens tycks bry sig när de väl har blivit motbevisade. Man har en känsla av att det är på ett visst sätt, och då är det så. Det spelar ingen roll om allt visar sig vara helt fel.

Det växer helt enkelt fram en faktaresistens i samhället. Det är farligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Pontus Ahlkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro