ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, sötningsmedel gör inte att du går upp i vikt

Simon Krona · 30 Jan 2018
Uppdaterad 8 Feb 2018

En av myterna som cirkulerar kring sötningsmedel är att det skulle vara bevisat att det leder till viktuppgång. Det påståendet stämmer inte, förklarar fysioterapeuten Jacob Gudiol i videoserien Metro förklarar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Gudiol berättar om forskningen kring sötningsmedlets effekter i serien Metro förklarar.

Sötningsmedlets rykte har kantats av påståenden om olika hälsorisker – trots att det inte finns några vetenskapliga belägg för det. Ett av påståendena som cirkulerar är att sötningsmedel skulle leda till viktuppgång.

Det finns flera studier där man jämför drycker med socker mot drycker med sötningsmedel, och resultaten där är tydliga, berättar Jacob Gudiol, leg. fysioterapeut och författare till boken Skitmat.

– Grupperna som får drycker med socker går upp i vikt över tid. Men i gruppen som har fått sötningsmedel händer inte detta. Det kan till och med vara så att om de har druckit mycket drycker med socker i tidigare och sen byter till drycker med sötningsmedel så kan de går ner lite i vikt, säger han.

Ett vanligt påstående är att sötningsmedel skulle leda till ett ökat sötsug – och att man därmed skulle äta mer av annat. Det påståendet finns det inga belägg för inom forskningen. Det finns inte heller några belägg för att man skulle bli mer hungrig av att få i sig sötningsmedel.

Men sötningsmedel är inte helt neutralt ur alla aspekter.

– Sötningsmedel kan göra mat godare. Skulle vi till exempel jämföra naturell yoghurt mot en yoghurt med sötningsmedel så kanske vi hade tyckt om och ätit mer av den med sötningsmedel, vilket skulle kunna öka risken för övervikt, säger Jacob Gudiol.

Men om du vill gå ner i vikt och väljer mellan livsmedel med socker eller med sötningsmedel så är det tydligt vad du borde välja.

– Allt vi vet i dag pekar mot att det är bättre att välja det med sötningsmedlet.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro