ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nej, vi kommer inte dela lika på föräldraledigheten nu heller

Metro · 28 Apr 2016
Uppdaterad 28 Apr 2016
”Jag förstår det provokativa i det jag säger, men det bottnar mycket i vad man värderar och jag värderar andra saker mer”, skriver Natashja ”Lady Dahmer” Psomas Blomberg.

”Jag förstår det provokativa i det jag säger, men det bottnar mycket i vad man värderar och jag värderar andra saker mer”, skriver Natashja ”Lady Dahmer” Psomas Blomberg. Foto: Privat


Jag kommer sitta här på mitt nyförlösta feta arsle medan stackars pappa jobbar för brödfödan, skriver Natashja Lady Dahmer” Psomas Blomberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Jaha, snart får jag barn igen och med det behöver jag ta ställning till massa saker. Till exempel ett jämställt föräldraskap och hur man når det och vad man är beredd att offra för att komma dit.

Jag är ju feminist, rentav en såkallad ''feministisk förebild'' och med det kommer också en massa förväntningar. En riktig och duktig feminist bör ju leva som hon lär, vara självständig, gärna ha en karriär, dela lika på allt om hon lever i en heterorelation och framförallt vara jämställd. Den postpatriarkala feministen i ett allt annat än postpartiarkalt samhälle. En motsägelse, men kraven på kvinnor lämnar inget utrymme för något annat. Och detta kommer en hel drös människor tycka till om, inklusive jag själv så klart. För jag har så klart nån slags utopisk dröm om hur det BORDE vara och hur jag vill att samhället ska se ut. Men det är inte så enkelt och jag önskade en mer nyanserad debatt kring frågan. 

►LÄS MER: Jag vill inte bli mamma – jag vill bli pappa

Så nej, jag och min man kommer inte dela lika denna gång heller. Jag kommer vara hemma hundra procent. Sitta här på mitt nyförlösta feta arsle medan stackars pappa jobbar för brödfödan. Bara att jag skriver ut detta får många att vrida sig i plågor. Nej nu föll du från piedestalen Natashja! Delad föräldraledighet är ju jätteviktigt?! Viktigast av allt! Fast vet ni, det tycker inte jag. Jag förstår det provokativa i det jag säger, men det bottnar mycket i vad man värderar och jag värderar andra saker mer, till exempel:

– Tid med mina barn. Kortare dagar på förskola och fritids. Detta kräver en förälder som är hemma vid 15.00. Svårt att kombinera med heltidsarbete.

– Sen förskolestart. Då behöver man en förälder hemma länge vilket kräver viss ekonomisk förutsättning vilket kräver att den som tjänar mest också jobbar mest. 

– Amningen. Nu ska jag inte upprätthålla myten om att man inte kan helamma och dela lika, för det kan man oftast men det kan också vara svårare att få till. 

►LÄS MER: Så maxar du din föräldraledighet

– Ekonomisk trygghet. Jag värderar definitivt min mans pengar mer än att dela lika på föräldraledigheten. Jag förstår att det sticker i ögonen men jag är faktiskt inte beredd att sänka min levnadsstandard. Jag vill bo i hus i en trygg miljö där barnen kan springa ut och in fritt, slippa kolla prislappar på Ica och ha råd med det som behövs utan att spara och lägga undan och vända på kronor. Jag är glad över att vi tog det beslutet redan från start. Annars hade min man tjänat mindre idag och våra liv hade sett annorlunda ut. 

Jag vill helt enkelt inte dela lika. Jag vill göra så här. Jag vill leva mitt liv på ett sätt som får mig och min familj att må bra, inte följa en mall där jag bara kan göra rätt på ett sätt. 

Men missförstå mig rätt: Jag lobbar ju inte för att vi ska kapitulera för normer och göra som vi alltid har gjort, tvärtom anser jag att vi ska sträva efter lika ansvar men jag ogillar kravet att just kvinnor ska bära kampen framåt oavsett vilka uppoffringar som krävs i ett samhälle som motarbetar jämlikhet från flera håll samtidigt. Jämställdhet och genusmedvetenhet står inte och faller med 18 månaders ledighet. Hoppas jag i alla fall. Det finns så många olika sätt att göra det på. Men att leva jämställt i ett ojämställt samhälle är omöjligt per definition.

Det handlar om ett mer omfattande samhällsproblem där kvinnors insatser värderas mindre, där vi diskrimineras och där män som är föräldralediga till skillnad från oss ses som resurser istället för belastningar och lösningen är åtgärder från flera håll samtidigt.

Vi behöver jobba preventivt från grunden istället för att göra punktinsatser i jämställdhetens namn som i slutänden bara går ut över kvinnor.

Natashja ”Lady Dahmer” Psomas Blomberg

Feministbloggare

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro