ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nelly, 35, behöver en donation för att överleva

Filip Häggberg · 10 Feb 2016
Uppdaterad 10 Feb 2016
Nelly Trott har varit dödligt sjuk i två år och behöver en donation för att bli frisk.

Nelly Trott har varit dödligt sjuk i två år och behöver en donation för att bli frisk. Foto: Privat


Nelly Trott, 35, lever med leukemi och ständig rädsla för döden. Om hon inte får en donation inom kort kan livet vara över. Det känns som att leva med en hemsk olycka som nästan alltid händer”.

klar

Artikellänk är kopierad

Diagnosen som Nelly Trott har är akut myeloisk leukemi, även kallad AML, och innebär att de vita blodkropparna är sjuka. Det som hon behöver är en stamcellstransplantation.

– Jag har gjort en autolog stamcellstransplantation. Alltså, jag fryste ner mina egna stamceller när de var friska som en nödlösning ifall jag inte skulle få någon annans, säger Nelly Trott.

Den autologa stamcellstransplantationen är bara en tillfällig lösning. Hon behöver fortfarande stamceller från någon annan.

– Hade jag inte gjort den hade jag nog inte levt i dag. Nu väntar jag bara på en riktig transplantation, säger Nelly Trott.

Det finns 25 miljoner donatorer i världen, men det är svårt att hitta en donator som matchar.

– Jag har en väldigt ovanlig genetisk kod. Det verkar inte som att någon annan har samma, säger hon.

Nelly Trott är jobbar aktivt med att sprida information om sin sjukdom. På lördag har hon ett evenemang i samarbete med företaget Lunch and meet med syfte att öka medvetenheten om leukemi.

– Folk har bra koll på andra cancersorter, som lungcancer och bröstcancer, men inte på blodcancer. Jag ska prata med gästerna om det, säger hon.

Tobiasregistret är Sveriges register för donatorer av stamceller. De ska också uppmärksammas under evenemanget.

– En stamcellstransplantation är inte så farlig för givaren som folk tror. I första hand tas stamcellerna från blodet, inte genom benmärgen som förr, säger Nelly Trott.

Konst är Nelly Trotts passion. Hon tar bilder världen över och sätter ihop dem till tavlor. De kommer att auktioneras ut under evenemanget på lördag och pengarna går till Tobiasregistret.

– Allt jag önskar just nu är att jag får en donator, blir frisk och slipper vara ständigt rädd. När allt det här är över längtar jag till att hålla på med konsten på heltid igen.

Nelly Trott har varit dödligt sjuk i två år vilket har gett henne en ny syn på livet.

– Jag har lärt mig att livet inte går ut på att tillfredsställa andra. När jag blir frisk ska jag leva mitt eget liv och göra allt som jag vill göra. I juni har jag planerat en konstutställning, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro