ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nema Problema gör integrationen till en fest – är nominerade till Årets dörröppnare

Valerie Kaspersen · 26 Apr 2018
Uppdaterad 4 Maj 2018
Philip Robertsson, Robert Moldén, Vilhelm Skoglund är grundarna till den ideella föreningen Nema Problema Foundation. Kurshida Ruzieva och dottern Jasmina går ofta på intergrationsfesterna som anordnas.

Philip Robertsson, Robert Moldén, Vilhelm Skoglund är grundarna till den ideella föreningen Nema Problema Foundation. Kurshida Ruzieva och dottern Jasmina går ofta på intergrationsfesterna som anordnas. Foto: Malin Wranding/ Privat


Nema Problema Foundation är nominerade till Metros och Öppna Dörrens integrationspris – Årets Dörröppnare. Genom att avdramatisera begreppet integration” har organisationen hjälp nyanlända till sysselsättning.

klar

Artikellänk är kopierad

Nema Problema Foundation har sin grund i utlandet. De tre vännerna Vilhelm Skoglund, Robert Moldén och Philip Robertsson byggde under 2014 upp ett barnhem i Ghana och har även renoverat en förskola i Ukraina. Men efter flyktingkrisen 2015 bestämde de sig för att fortsätta med välgörenheten på hemmaplan.

Julen 2016 skrev en Robert Moldén en facebookstatus och bjöd in alla de barn och ungdomar som var ensamma under julen till deras kollektiv.

– Vi tänkte väl att det skulle komma kanske 20 barn, men det blev viralt. Vi fick tänka om för det kom närmare 200 barn. Det som slog oss då var att de flesta var ensamkommande flyktingbarn och vi blev verkligen tagna av det, säger Philip Robertsson.

Alla barn som medverkade fick även skriva önskelistor som de lämnade in. Den högsta önskan var att få en svensk kompis, vilket blev det ordentliga startskottet för NPF.

– Det gick ju rakt in i hjärtat. Då bestämde vi oss för att flytta det mesta av verksamheten hem till Sverige och hjälpa nyanlända att komma in i det svenska samhället, säger Philip.

Nu anordnar de integrationsfester året om, oftast under högtider. Förutom det har de jobbsökarkurser och mentorskapsprogram. En av de som har deltagit i flera event är Kurshida Ruzieva. Hon kom till Sverige för tre år sedan med sin man Omid och sin dotter Jasmina.

– Nema Problema kom till SFI och bjöd in oss till fest och hjälpte oss med cv och att skaffa jobb. På en sommarfest grillade vi och det är alltid jättekul! Det är kul när de smsar och bjuder in oss. De har hjälpt jättemycket. De har så stora snälla hjärtan, säger Kurshida Ruzieva.

– Festerna är roliga för att då känner man sig glad och inte så ensam och så leker vi och dansar, säger Jasmina Pulatova.

Att kombinera nytta med nöje och avdramatisera integration med hjälp av fester och tillställningar tror grundarna till Nema Problema gör så att vi kan komma närmare varandra.

– Det många gör när de arbetar med integration är att bara arbeta mot nyanlända, men integration är en tvåvägsprocess, säger Vilhelm Skoglund.

pil
Nominera

Så här anmäler du dig till Årets Dörröppnare, som korar Sveriges bästa integrationsinitiativ under politikerveckan i Järva i juni 2018:

Fyll i anmälan här.

• Tryck på ”Skicka”

• Inom kort får du ett email med en länk till ett webbformulär som du fyller i.

• En eventuell antagning till Pitchbar kommer att meddelas dig inom en månad

• Lycka till!

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro