ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nemhina fruktar fängelset i Tanzania – Metro träffar hbtq-flyktingar

Philip Ottosson · 9 Okt 2015
Uppdaterad 4 Nov 2015
Nemhina är 26 år och lesbisk, hon vet inte vad som har hänt med hennes flickvän hemma i Tanzania.

Nemhina är 26 år och lesbisk, hon vet inte vad som har hänt med hennes flickvän hemma i Tanzania. Foto: Philip Ottosson/Metro


Hbtq-personer förföljs, trakasseras och mördas på flera håll i världen, en del flyr till Sverige för skydd, Metro har träffat Nemhina Charles Banaba, 26 år, från Tanzania, hon riskerar fängelse om hon återvänder hem.

klar

Artikellänk är kopierad

Nemhina är på semester i Sverige, det är åtminstone vad hennes mamma tror. I själva verket har hon flytt från hemlandet Tanzania för att kunna vara fri och öppet lesbisk, hon söker nu asyl i Sverige.

– Att vara gay i Tanzania är förbjudet. Folk ser det som en smittsam sjukdom som ger otur, pratar man med någon som är gay överförs olyckan, allt du rör vid förpestas. Folk kan neka dig att handla i affärer, du misshandlas, fryses ut och riskerar fängelse, säger Nemhina.   

– Alla är rädda för att bli avslöjade, så ingen vågar lita på någon, därför är det svårt att träffa en partner. Jag träffade min flickvän i skolan, jag vet inte om hon fortfarande är min flickvän, hennes nummer slutade fungera när jag kom till Sverige.   

► LÄS MER: Ugandisk hbtq-aktivist nekades visum till Sverige – för han har ingen fru

Tine Alavi är samordnare på RFSL Newcomers, enligt henne har antalet hbtq-flyktingar som kommer till Sverige ökat.

– Migrationsverket håller ingen statistik kring hur många som kommer. Men vi kan gissa utifrån de som vi får kontakt med. Bara i Stockholm finns det runt 80 personer. Men i hela Sverige skulle jag säga att det är minst 500, säger Tine.

En lärarinna påNemhinas skola började misstänka att hon och hennes flickvän var mer än bara vänner, hon rapporterade detta till Nemhinas mamma, hon tog det inte bra.

– Det var en hemsk vecka, min mamma slog mig och låste in mig i ett rum under hela veckan. Hon frågade mig om och om igen om jag var gay, jag nekade hela tiden, säger Nemhina.  

En tid senare fick Nemhina barn med en man, familjens oro la sig, barnet gav henne en typ av straight-stämpel. I dag är Nemhinas son 2,5 år gammal, han bor kvar i Tanzania.

– Min största rädsla är att de kommer att ta min son från mig. Pappan har rätt enligt lagen att göra det, eftersom jag är lesbisk, lagen ser mig som dåligt inflytande.

► LÄS MER: Ökad intolerans mot homosexuella i Ryssland

I december gårNemhinas visum ut i Sverige, då förväntar sig hennes familj att hon kommer hem till Tanzania igen.

– Min mamma skulle se till att jag hamnade i fängelse om jag återvände, det är jag säker på. Pappan till min son vill gifta sig, men jag kan inte gifta mig med honom, för jag är lesbisk. Men samtidigt kan jag inte säga nej om han friar, för då får han rätt att ta min son ifrån mig.

Tine Alavi är kritisk till hur Migrationsverket sköter hbtq-flyktingars asylärenden.

– Det största problemet är att Migrationsverket inte är konsekventa, beroende på handläggare, jurist och tolk kan två identiska fall få helt olika beslut, det är lite som ett lotteri, säger Tine.

Nemhina har varit i Sverige sedan juli, hon håller sig mest i sin lägenhet, där tittar hon på serier och dokumentärer, om dagarna har hon även möten med RFSL Newcomers.

– I Sverige kan jag vara fri, jag kan gå, prata, vara mig själv, ingen bryr sig om jag är lesbisk. Jag skulle vara överlycklig om jag fick stanna i Sverige, säger Nemhina.

klar

Artikellänk är kopierad

Philip Ottosson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro