ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Neobankerna utmanar jättarna – vill förenkla privatekonomin

David Peterson · 14 Nov 2017
Uppdaterad 14 Nov 2017
Vad är en neobank, egentligen?

Vad är en neobank, egentligen? Foto: TT/Revolut


Alltid öppna, låga avgifter och digitala lösningar – det är neobankernas filosofi. Men det kunderna vinner i bekvämlighet kan de förlora i trygghet. "De har ett helt annat sätt att leverera finansiella tjänster," säger Kent Eriksson, professor vid KTH.

klar

Artikellänk är kopierad

Den tydligaste skillnaden mellan en så kallad neobank och en traditionell bank är att den förstnämnda saknar fysiska kontor. I stället finns alla finansiella tjänster, från rådgivning till överföringar, samlade i en app.

Nischbankernas utveckling har gått fort. För fem år sedan var exempelvis den amerikanska bolånemarknaden dominerad av storbanker. Sedan dess har de förlorat drygt hälften av marknadsandelarna och i dag är marknaden tvärtom uppstickarnas, förklarar Kent Eriksson, professor vid centrum för bank och finans på KTH.

– Det är en bankrevolution, säger han.

Londonbaserade Revolut är en neobank som precis håller på att etablera sig på den svenska marknaden. Enligt företaget är de gamla bankerna inte anpassade för den digitala eran.

”Konsumenterna förtjänar en finansiell partner som är lika digitalt utvecklade som de är. Traditionella banker är långsamma, saknar inovation och har dolda avgifter. Den nya generationen kan inte relatera till de gamla bankerna och vill att banken jobbar för dem, inte emot dem” skriver företagets vd och grundare Nikolay Storonsky i ett mejl till Metro.

Men på den svenska storbanken Nordea är man inte särskilt orolig över uppstickarna.

– Vi tycker att all konkurrens är bra, säger Petter Brunnberg, presschef på banken.

Troligtvis är neobankerna inte något som funkar för alla och det finns både för- och nackdelar.

– Det du vinner är att det blir billigare produkter – det du förlorar är att du kanske inte känner den trygghet som finns på en bank där du har personer som kan svara frågorna. De automatiserade banktjänsterna har heller inte samma paketlösningar i dag, säger Kent Eriksson, professor vid centrum för bank och finans på KTH.

Han tror att det kommer ske en bankexplosion med massor av nya aktörer och tycker att utvecklingen är bra av flera anledningar.

– Att folk blir mer vana vid att hantera sina finansiella behov är bra för Sverige och för vår ekonomi. Det har visat sig att ju mer utvecklat ett samhälle är ju mer avancerade är den finansiella tjänstesektorn. Folk känner sig exempelvis mer bekväma med att starta egna företag, säger han.

pil
Vad är en ”neobank”?

• En neobank är helt digital och saknar fysiska kontor. De vill förenkla och förbättra kundernas bankupplevelse.

• Tanken är att all kontakt med banken ska ske via en app eller på internet.

• Neobankernas största utmaning är att få kunderna att lita på dem. Här har de gamla bankerna en stor fördel med sina etablerade varumärken.

Källa: Källa: Business Insider

pil
Den digitala bankens utveckling

Betaltjänster som Paypal var det första steget mot digitaliserade banktjänster. Numera finns det en uppsjö av liknande som Swish, Applepay och Samsungpay.

Andra steget: Här är vi nu. Både uppstickare och traditionella banker erbjuder både fondrobotar, lånetjänster och huslånetjänster som är helt eller delvis automatiserade.

Tredje steget: I framtiden kan bankerna komma att erbjuda rådgivningssystem som löser våra finansiella behov med AI och algoritmer.

Källa: Källa: Kent Eriksson

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro