ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nepals premiärminister träffade rebelledare

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Samtalet hölls i premiärminister Girija Prasad Koiralas residens i huvudstaden Katmandu dit maoistledaren Pushpan Kamal Dahal - med smeknamnet Prachanda, den vildsinte - anlänt i privat helikopter.

Huvudfrågorna under dagen var att försöka lösa oenigheter så att val kan hållas. Fortfarande är regeringen och rebellerna oeniga om hur maoisterna ska avväpnas och maoisternas kräver att parlamentet ska upplösas före parlamentsvalet. Ett annat krav från maoisterna är att monarkin avskaffas.

Rebellerna vill behålla sina vapen tills val har hållits medan både regeringen och diplomater anser att det kan vara komplicerat att hålla val i skuggan av maoisternas vapen. Första på årtionden Det här är Prachandas första kända besök i Katmandu på årtionden och säkerhetsåtgärderna var omfattande. Soldater stod på sandsäckar medan tiotals maoister - i civila kläder och till synes obeväpnade - hindrade fotografer från att ta bilder.

De två ledarna,tillsammans med förhandlare och sina närmaste män, samtalade i två timmar innan ledarna för Nepals sju största partier också anslöt sig.

För att stödja fredssamtalen har parlamentet ajournerat sig till och med den 2 juli.

I en sällsynt intervju sade Prachanda på torsdagen att samtalen efter en del problem nu går i rätt riktning. Fortfarande oeniga Sedan rebellerna startade sitt väpnade uppror för tio år sedan har 12 500 människor dödats. Men fredsprocessen fick ny fart när kung Gyanendras envälde upphörde till följd av flera veckors protestdemonstrationer. Sedan dess har den nya regeringen och maoisterna iakttagit vapenvila.

Konflikten har också slagit hårt mot turismen, som är en av det fattiga landets viktigaste inkomstkällor. Tusentals har också tvingats att fly undan våldet på landsbygden till närliggande städer eller till Indien. Många nepaleser hoppas nu att det blir tredje gången gillt för fredsprocessen. -Jag ber om att samtalen kommer att bli framgångsrika, sade Tara Achhami, 30-årig byggnadsarbetare nära premiärministern residens i Katmandu. -Många mödrar har gråtit många tårar och många barn har blivit föräldralösa, tillade hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro