ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nergal: Satan är den mest missförstådda

Tobias Berg · 24 Feb 2014
Uppdaterad 25 Feb 2014

Han har slagits mot leukemi och blivit åtalad för att ha rivit sönder en bibel. Efter år av kamp är frontmannen i det polska black metal-bandet Behemoth tillbaka med en ny hyllad skiva och spelning på Tyrol i Stockholm i kväll. Metro frågade Adam Nergal” Darski om satanism, provokationer och yttrandefrihet.

klar

Artikellänk är kopierad

Behemoth brukar beskrivas som ett extremt band. Varför väljer ni att vara så extrema?– Det är för att jag har ett behov för det. Jag har vuxit upp med den här musiken och jag behöver förlösa mig själv med de mest radikala musikaliska uttrycken.

Vad har satanism för symbolik för dig?– Jag tror att Satan är den mest missförstådda karaktären i vår kultur. I bibeln lär vi oss att förneka delar av vår natur och Satan blir som en syndabock. Vi borde inte förneka vår natur utan försöka omfamna den i sin helhet. Om det är en del av mig så varför skulle jag stöta bort den? Jag borde försöka förstå den.

Du rev sönder en bibel på Scen 2007 och blev åtalad i Polen. Ångrar du dig?– Jag ångrar inget. Jag har levt mitt liv så som jag alltid har velat leva och jag har alltid försökt vara ärlig. När allt kommer omkring så slutade den här bibelkontroversen efter sex år med en dom som var icke skyldig och det är så jag alltid känt mig. Icke skyldig.

Ser du dig som en förkämpe för det fria ordet?– Jag är säker på att jag talar för många andra vilket är häftigt men det var inte avsiktligt. Jag sökte inte efter att skapa PR. Behemoth är inte predikanter, vi kommer inte med svar utan ställer frågor.

Ser du dig som en provokatör?– Nej, jag gör bara det jag känner att jag måste göra. Det är mitt dagliga bröd och tydligen är det väldigt provocerande för andra människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro