ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nervgiftattacken har utmynnat i en diplomatisk kris – detta har hänt i fallet

Malin Jansson · 27 Mar 2018
Uppdaterad 27 Mar 2018
Nervgiftattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter har utmynnat i en djup diplomatisk kris.

Nervgiftattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter har utmynnat i en djup diplomatisk kris. Foto: Getty images/IBL


Nervgiftattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter har utmynnat i en djup diplomatisk kris. Över 20 länder har beslutat sig för att utvisa mer än 100 ryska diplomater. Händelseförloppet startade med att paret hittades medvetslösa på en bänk i småstaden Salisbury.

klar

Artikellänk är kopierad

Hittas medvetslösa på parkbänk

4 mars: Sergej Skripal, 66, och hans 33-åriga dotter Julia Skripal hittas medvetslösa på en parkbänk i närheten av en galleria i småstaden Salisbury sydväst om London. Några dagar senare bekräftar brittisk polis att paret blivit förgiftade av ett nervgift.

Skripal har ett förflutet som överste i den ryska militära underrättelsetjänsten. 2006 dömdes han dock till fängelse efter att ha röjt hemliga uppgifter till Storbritanniens underrättelsetjänst – bland annat identiteterna på ett antal ryska spioner som arbetade i Europa. 2010 lämnades den dömde dubbelagenten ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA av FBI.

Spår av nervgift på restaurang och pub

11 mars: Brittiska myndigheter meddelar att man i samband med den tekniska undersökningen nu hittat spår av nervgiftet på den restaurang och pub som paret besökte samma dag den 4 mars. Över 250 antiterror-poliser arbetar med utredningen som ska ha säkrat omkring 200 bevis och 250 vittnesmål. I samma veva uppmanas att runt 500 personer som besökt restauranger och pubar i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar.

May anklagar Ryssland: ”Högst troligt”

12 mars: Storbritanniens premiärminister Theresa May berättar i ett tal i parlamentet att proverna visar spår på nervgiftet novitjok, ett samlingsnamn på en rad nervgifter som ska ha utvecklades i Sovjetunionen under 1970- och 1980-talen i syfte att användas som kemisk krigsföring. Nervgiftet anses vara ett av de farligaste kända nervgiften som någonsin skapats, liksom andra nervgifter blockerar det nervsystemets signaler till kroppens muskler vilket i sin tur kan leda till att kroppens organ slutar att fungera.

Enligt Theresa May är det ”högst troligt” att Ryssland är inblandad i förgiftningen, om inte direkt inblandad så åtminstone indirekt genom att man låtit giftet hamna i orätta händer. Premiärministern aviserar att det kommer att påverka relationerna med landet. Det ryska utrikesdepartementet svarar med att kalla det hela för ”en cirkus”.

Utvisar ryska diplomater – Ryssland svarar direkt

14 mars:  Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater, meddelar Theresa May i ytterligare ett tal till det brittiska parlamentet. Det är den största utvisningen av diplomater på 30 år, enligt premiärministern, och ryssarna får en vecka på sig att lämna landet. Några dagar senare svarar Ryssland med att utvisa lika många brittiska diplomater stationerade i Moskva.

Teori: Giftet spreds i bilen

18 mars: Brittiska utrikesdepartementet skriver i ett uttalande att Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, ska skicka personal som tar prover för att analysera varifrån giftet kom, och att det väntas ta minst två veckor innan resultaten kommer. Källor till amerikanska ABC News uppger att utredarnas huvudteori är att giftet varit i pulverform och att Skripal och hans dotter utsattes när det spreds via ventilationssystemet i Skripals bil.

Putin: ”Folk skulle dö på fläcken”

25 mars: Ryssland, fortsätter att neka till anklagelserna om att ligga bakom giftattacken. President Vladimir Putin säger i sitt tal till nationen att Skripal och hans dotter skulle dött omedelbart om det var novitjok som använts. Han återupprepar även att landet dessutom förstört alla kemiska vapen.

Omvärlden går ihop i massutvisning

26 mars: USA uppger att man utvisar 60 ryska diplomater och i samma veva förklarar även Europarådets ordförande Donald Tusk att 14 EU-länder, däribland Sverige, gått ihop i ett liknande beslut. Totalt har nu över 20 länder beslutat sig för att utvisa över 100 ryska diplomater.

Uppgifter från ryska utrikesdepartementet aviserar att Ryssland kommer svara med samma mynt och utvisa utländska diplomater i samma proportion. En av myndighetens talespersoner hävdar att ländernas ageranden är en del av en ”ryssfientlig kampanj”.

Theresa May säger att mer än 130 personer kan blivit exponerade av nervgiftet och att 50 varit tvungna att uppsöka sjukhus. Hon meddelar också att läget för Skripal och hans dotter är fortsatt kritiskt, att de ligger djupt nedsövda och kanske aldrig kommer komma att återhämta sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro