ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Netflix kommer till Sverige

Anaïs González Cruz · 15 Aug 2012
Uppdaterad 15 Aug 2012
Netflix lanseras i Sverige någon gång i slutet av året.

Netflix lanseras i Sverige någon gång i slutet av året. Foto: Paul Sakuma/AP/SCANPIX


Sent i år lanseras video-on-demand-tjänsten Netflix i Sverige. Och Netflix kommer att bli en konkurrent att räkna med på den svenska marknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu kommer Netflix till Sverige.

Netflix är i dag en av världens största nätbaserade prenumerationstjänster med över 27 miljoner användare. Med tjänsten kan användarna streama en mängd teveprogram och filmer för en fast månadskostnad. Du är heller inte låst till datorn. Netflix fungerar nämligen också via teve, ett stort antal konsoler, smartphones och surfplattor.

Liknande tjänster finns redan i Sverige – till exempel Voddler och Viaplay – men Netflix producerar också egna program.

I våras kom beskedet att Netflix ska producera en helt ny säsong av den kultklassade teveserien Arrested Development. Ett besked som uppskattades stort av seriens hängivna fans. Inspelningarna pågår just nu och tanken är att den nya säsongen ska vara klar någon gång nästa år. Alla avsnitt ska då släppas samtidigt på Netflix.

Kjell Häglund är grundare av filmsajten Weirdscience.se och redaktionschef på magasinet Residence. Han tror inte att produktionen av Arrested Development kommer att generera några jättesummor, men idén att producera eget uppskattar han.

– Det vore jättespännande om fler än Netflix producerade egen teve. Fler aktörer gör konkurrensen hårdare och producenterna kommer att få större press på sig att släppa sina produkter tidigare. Det är otroligt välkommet, säger han. 

Netflix lanseras i Sverige någon gång i slutet av året, men just nu är det oklart vad tjänsten kommer att innefatta för de svenska användarna. Man har släppt väldigt lite information hittills och det exakta utbudet är något luddigt. Dock lovar bolaget stor tillgång till både inhemska och internationella teveprogram och filmer.

Men det står ändå klart att Netflix kommer att vara en konkurrent att räkna med på den svenska marknaden.

– Netflix har en väldigt bra teknisk lösning för HD-bild och surroundljud, byggd på mångårig erfarenhet, och torde redan från start ha avtal med fler amerikanska filmbolag än någon annan tjänst i Sverige. Många verkar tro att Netflix kommer hit med samma utbud som de har i USA, men så är det förstås inte. Däremot kan de ändå direkt få det största utbudet i Sverige, de har större erfarenheter och kunnande än konkurrenterna när det gäller streaming i HD och surround, och de kommer att gå in aggressivt med en låg prisbild. Det sätter press på de övriga svenska tjänsterna, tillägger Häglund.

Netflix ska också lanseras i Norge, Danmark och Finland.

klar

Artikellänk är kopierad

Anaïs González Cruz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro