ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Netflix nya plan: tv-serier på svenska

Hugo Ewald · 14 Apr 2016
Uppdaterad 14 Apr 2016
Claire och Francis Underwood, från succeserien House of Cards.

Claire och Francis Underwood, från succeserien House of Cards. Foto: Netflix


I en intervju berättar Netflix vd, Reed Hastings, att strömningsjätten har planer att inta den svenska tv-marknaden. – De har aktivt varit ute och träffat flera producenter, säger producenten Piodor Gustafsson till SVT Kulturnyheterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Streamingjätten Netlix har över 65 miljoner användare, och växter stadigt. Både i Sverige och internationellt. Nu kan företaget komma att konkurrera även med svenska film- och tv-producenter.

Sedan tidigare producerar Netflix lokala serier i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Colombia, Brasilien och Storbritannien. Utvecklingen har gått snabbt, och även om det idag inte finns några konkreta planer på att producera serier för den svenska marknaden finns det idéer att så ska bli fallet.

► LÄS MER: Här är 10 av Netflix "hemliga" kategorier

– Det kommer, säger Netflix vd, Reed Hastings, i en intervju med SVT:s Kulturnyheterna.

Flera producenter som SVT har varit i kontakt med bekräftar att att de kontaktats av Netflix. Bland annat Piodor Gustafsson, producent för den kommande storfilmen "The Snowman" som enligt Kulturnyheterna har varit i kontakt med Netflix ett par, tre gånger.

– De ber att få förslag inskickade till sig, sedan ska de väl processa det i vår och i höst för att kunna beställa förproduktion nästa år, vad jag förstår, säger han.

En sådan utveckling kan innebära stora förändringar för svenska film- och tv-bolag.

– Det blir ytterligare ett fönster och naturligtvis en ökad konkurrens som i slutändan kommer att leda till bättre serier. I dag har vi två stora aktörer, SVT och TV4. Alla kommer kanske inte att få plats i framtiden, men för publiken kommer det att bli bättre, säger Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet till SVT.

Netflix har sedan tidigare köpt rättigheter till svenska tv-serier, som "Bron", för att dessa ska kunna visas på sajten.► LÄS MER: Pirate Bays nya funktion möter kritik

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro