ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Netflix "svenska" föräldraledighet chockerar i USA

Tomas Lundin · 5 Aug 2015
Uppdaterad 5 Aug 2015
Netflix vd Reed Hastings hyllas som en hjälte och aktien tog ett skutt efter att föräldrapolicyn presenterades.

Netflix vd Reed Hastings hyllas som en hjälte och aktien tog ett skutt efter att föräldrapolicyn presenterades.


Netflix höjs till skyarna efter tisdagens utspel då man lovar alla nyblivna mammor och pappor att vara hemma med barnet i upp till ett år med full lön. Men varför är något som är en självklarhet för oss så chockerande i USA?

klar

Artikellänk är kopierad

I USA ses Netflix policy som extremt generös och som en lyx som ska locka de bästa anställda till tv-jätten i stället för Google, som ger mödrar 18 månaders babybidrag, och Facebook, som ger fyra månader plus en klumpsumma.

Själva konceptet föräldraledighet är inte alls en självklar del av det amerikanska arbetslivet och för de som inte jobbar i Silicon Valley ser det för det mesta inte lika ljust ut när det är dags för tillökning. Enligt en FN-rapport som studerat 185 länder och som citeras av Wall Street Journal är USA tillsammans med Papua Nya Guinea de enda länderna utan lagar som tvingar arbetsgivare att ge någon som helst ersättning till mödrar. Natt Garun, som skriver för The Next web, säger sig blir skrämd över policyn. 

”Vad ska du göra när du kommer tillbaks? Låtsas som det var för tolv månader sedan?”

► LÄS MER: De vill knäcka myterna om vem som är en bra förälder

I Sverige, där föräldraledigheten är upp till 480 dagar, kanske det inte låter särskilt generöst. Men många svenskar är nog avundsjuka på en annan Netflix-förmån. Företaget låter nämligen sina anställda ta hur mycket betald semester de vill – förutsatt att de sköter sina åtaganden. 

Det är en modell som framtidsforskaren Peter Siljerud talade om i en artikel på Metro.se i går och som han tror kommer att bli vanligare och vanligare.

– Det som fler och fler företag börjar jobba efter är resultatbaserat arbete där man sätter upp ett antal mål i samtal med sin chef. Hur och när målen nås är inte så intressant egentligen. Jag tror att det kommer att bli vanligare och vanligare.► LÄS MER: Framtidsforskaren: Slopa arbetstid helt

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro