ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

New York godkänner planer på särskild fattigdörr” till höghus

Mathias Gerdfeldter · 22 Jul 2014
Uppdaterad 22 Jul 2014
Detta höghus har också byggts av Extell, men är inte det som omnämns i artikeln.

Detta höghus har också byggts av Extell, men är inte det som omnämns i artikeln. Foto: TT


Staden New York har tillåtit en ny lägenhetsbyggnad att inrätta en särskild dörr, genom vilken fattiga” ska vara tvungna att passera.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är bolaget Extell som bygger det 33 våningar höga huset på Manhattans Upper West Side, ansett som ett av centrala New Yorks mer exklusiva områden. De flesta av höghusets 274 lägenheter ska bli lyxboenden med utsikt mot vattnet, riktade mot särskilt förmögna köpare, skriver New York Post.

55 stycken lägenheter är dock reserverade till att vara mer överkomliga även för gemene man, och vara tillgängliga enligt det engelska uttrycket ”affordable-housing”, vilket innebär att någon med en medelinkomst för New York ska kunna ha råd att bo där och samtidigt ha pengar kvar till andra livsnödvändigheter. Dessa lägenheter har placerats i den andra änden av huset, och ska ha utsikt mot bakgatan snarare än Hudsonfloden.

Anledning till att Extell valde att inkludera dessa mindre kostsamma lägenheter är att bolaget i och med det får rätt till lukrativa skattelättnader för byggnaden.

Kontroversen med de två olika typerna av boende har dock handlat om att Extell har velat installera vad som har kommit att kallas en ”fattigdörr”, en särskild entré som de som bor i de enklare lägenheterna ska vara hänvisade till. Enligt Daily Mail ska denna särskilda ingång vara placerad i en gränd bakom huset, till skillnad från huvudentrén ut mot gatan.

Myndigheterna i New York har nu alltså gått med på dessa planer, även om stadsdelen Manhattans borgmästare, Gale Brewer, har lovat att neka alla framtida projekt med liknande uppdelade entréer.

Det är dock inte den första ”fattigdörren” av sitt slag i metropolen. Bland annat ett lägenhetskomplex i stadsdelen Williamsburg har en likadan bakdörr. Det byggnadsbolaget, Toll Brothers, ser dock inte att denna uppdelning skulle vara något problem.

– Ingen har någonsin sagt att målet var att helt och hållet integrera dessa folkgrupper. Nu talar politikerna om hur hemska dessa bakdörrar är. Jag tycker att det är orättvist att förvänta sig att bostadsägare med väldigt hög inkomst, som har betalat en förmögenhet för att bo i sin byggnad, ska behöva beblanda sig med hyresgäster med låg inkomst, som har stor tur att bo i en ny byggnad i ett riktigt bra kvarter, sa Toll Brothers viceordförande David Von Spreckelsen till mäklarmagasinet The Real Deal 2013.

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro