ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

New York svenskarnas nya turiststad

Sten Gustafsson/TT · 8 Mar 2011
Uppdaterad 8 Mar 2011
New York nytt favoritresmål för svensken USA har avancerat till det fjärde största turistlandet för svenskar.

New York nytt favoritresmål för svensken USA har avancerat till det fjärde största turistlandet för svenskar.


klar

Artikellänk är kopierad

Grekland och Turkiet håller ställningarna inför chartersommaren.

Men det är storstäder och USA som ökar mest. New York är nu den största turiststaden för svenskar, enligt Ticket.

Resebranschen fortsätter att växa och antalet resebokningar inför sommaren har ökat med 10 procent jämfört med förra sommaren, enligt resekedjan Ticket. De mest bokade destinationerna är som vanligt turkiska Antalya och spanska Mallorca och de har dessutom fortsatt växa ordentligt, upp omkring 20 procent.

Grekland är det mest bokade landet med Turkiet och Spanien efter sig.

Billig dollar

Men trenden är storstäder och framför allt USA, sannolikt drivet av den billiga dollarn. USA har nu avancerat till det fjärde största turistlandet för svenskar. Och sammantaget har det lett till en osannolik ökning med hela 70 procent av New York-bokningarna till sommaren, USA växer med 50 procent. New York har nu växt om Barcelona som den största svenska turiststaden. Och numera är hälften av destinationerna på topp-10-listan storstäder, förutom New York finns Barcelona, Rom, London och Paris.

- Storstadsresandet ökar enormt mycket, vi såg det redan förra året. Och vi har ett enormt drag på New York, det är helt extremt, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket.

Nordafrika återkommer

Ett viktigt skäl är säkert den billiga dollarn och många USA-resenärer är ute efter shopping, inte minst billig elektronik och kläder. Däremot är det högst osäkert hur det ska bli med resmålen i Tunisien och Egypten. Med den nuvarande politiska oron har det inte varit lätt att sälja sommarresor till de områdena.

Än så länge är läget för instabilt för att några beslut ska kunna fattas. Men Ticket räknar med att länderna i Nordafrika kommer tillbaka till charterkartan.

- Det kommer i gång igen, det är bara frågan om när, säger Durnik.

klar

Artikellänk är kopierad

Sten Gustafsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro