ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Ni skulle ha gett Bergman Nobelpriset"

Martin Eriksson · 16 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Robert McKee älskar Ingmar Bergman. ”Han visade er svenskar hur ni är”, säger han när Metro träffade honom nyligen. 

Robert McKee älskar Ingmar Bergman. ”Han visade er svenskar hur ni är”, säger han när Metro träffade honom nyligen.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

FILM. Han har räddat Hollywoodfilmer med usla manus. Hans elever har tagit hem 27 Oscarsstatyetter. Och han älskar Ingmar Bergman.

Metro träffade Robert McKee som nyligen var i Sverige för att lära ut konsten att skriva filmmanus.

Du jobbar bland annat som ”Story Doctor” och hjälper till när ett filmmanus inte riktigt fungerar. Vilken ”räddning” är du mest stolt över?– När man jobbar som ”story doctor” skriver man under ett tystnadskontrakt – men jag kan säga så här – tillsammans har de filmer som jag jobbat med spelat in över en miljard dollar.

Ditt hemland USA har precis valt Barack Obama till president. Skulle hans liv bli ett bra filmmanus?– Nej, inte riktigt. Än så länge har han inte ställts inför några svåra dilemman. Han har bara behövt välja mellan att göra rätt och fel – och alltid valt rätt. Men som president kommer han behöva göra val där vad han än väljer så kommer någon att förlora på det. Som Macciavelli skrev: ”Prinsen måste lära sig att inte vara god”. Det är de valen som en duktig författare kommer rikta in sig  på när hans biografi skrivs.

Du hyllar Ingmar Bergman som den största filmberättaren i filmens historia. I Sverige tycker många att han var en gubbsjuk och svårförståelig ”konstnär”. Vad har du att säga till dem?– Min teori är så här: Han visade er svenskar hur ni är – och det vill ingen se. Men när jag ser Bergmanfilmer sitter jag inte och tänker, jaha det där är svenskarnas fel och brister utan jag kände igen mig i min egen irländska familj. Ni skulle verkligen ha gett honom nobelpriset för hans manusförfattande.

Du har själv blivit porträtterad på filmduken. Bland annat i ”Adaptation” där Nicolas Cage tar hjälp av din rollfigur för att rädda ett manus. Hur var det?– Det var härligt. Jag fick ett underbart telefonsamtal från producenten som berättade att han hade ett manus där jag var med och att det innehöll en massa saker från mina böcker och så vidare – skulle jag kunna tänka mig att godkänna detta? Visst, sa jag. Men krävde att få vara med i manusarbetet och ha något att säga till om i rollbesättningen. Jag kunde ju inte vara en karaktär i dålig film.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro