ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nick Cave försöker hålla bandet vid liv

Patrik Wirén · 4 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nick Cave må vara en bibelsprängd mörkerman, men hans vardag skiljer sig inte så mycket från andras. Oftast arbetar han faktiskt som vilken "kontorsråtta" som helst. Förra året gjorde han primitiv träskblues med Grinderman. Nu har återvänder Nick Cave till kollegorna i The Bad Seeds.

Efter fjorton album tillsammans är utmaningen att hitta nya musikaliska vägar. – För oss är det ett ständigt pågående projekt att hålla bandet vid liv. Ett sätt att göra det är att förändra sättet vi spelar, berättar sångaren för Metro.

The Bad Seeds har på senare år varit synonymt med tunga ballader, där dramatiska pianoslingor stått i centrum. På nya albumet Dig, Lazarus, dig!!!” är det istället akustiska gitarrer som utgör grundstommen. – Pianot har definierat bandet de senaste tio åren så vi tänkte att skivan skulle låta annorlunda om vi tog bort det. Samtidigt ville jag inte göra en tung rockplatta utan att den skulle vara luftigare och ljusare.

Stämmer det att du varje morgon går till kontoret hemma i Brighton där du sedan sitter och skriver hela dagen? – Ja, jag har alltid gjort på det sättet och känner mig bekväm med det. Vissa människor kan skriva på flygplan eller i barer, men jag behöver vara ensam för att kunna koncentrera mig.

Det har blivit en hel del låtar sedan första inspelningen 1978. Sin största hit hade han 1996 med Kylie Minogue-duetten ”Where the wild roses grow”. Men att försöka skriva hits är inte riktigt Nick Caves melodi. – Det är svårt att konstant jaga det som är på gång och som anses moderiktigt. Många har slutat sin karriär på ett förskräckligt vis för att de aldrig varit sig själva. Istället har de blivit en reflektion av vad som sker i världen. Sådan vill jag aldrig bli.

Han är inte heller särskilt intresserad av att låta dagsaktuella händelser påverka texterna. Trots att han säger sig vara bekymrad över den värld vi lever i. – Jag är inte en sångare som kan föra folkets talan, min röst har alltid varit mer personlig. Det som attraherar mig är folk som är individuella och rör sig motströms. Det är sådana människor som inspirerar mig.

Den 17 maj kommer Nick Cave & The Bad Seeds till Stockholm för en konsert på Globenannexet.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro