ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nicklas Bäckström dopad

TT · 23 Feb 2014
Uppdaterad 23 Feb 2014

Tre Kronors Nicklas Bäckström, som inte spelade OS-finalen, har lämnat ett positivt dopningsprov.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Björn Folin, presschef på Sveriges olympiska kommitté SOK, bekräftar för TT att Bäckström inte spelat finalen på grund av en allergimedicin han har ätit.

– Det är en allergimedicin som han har ätit i sju år. Själva medicinen finns inte på dopningslistan, så vitt jag vet, säger Folin.

Enligt Yahoo Sports, som refererar till en källa inom NHL:s spelarfack, ska Bäckström ha lämnat sitt positiva dopningsprov i fredags.

Mårts kommenterar Bäckström-fallet på presskonferensen. Han tycker att Internationella olympiska kommittén IOK borde ha lämnat besked tidigare:

- Om man tar ett dopningsprov så ska man få besked senast 24 timmar efter. Så här gör man bara inte, säger han.

Enligt Mårts ska Bäckström ha testats i samband med kvartsfinalen mot Slovenien och inte som tidigare angetts i samband med semifinalen mot Finland.

Enligt Mårts gav det internationella ishockeyförbundet IIHF Bäckström klartecken att spela finalen, vilket inte godtogs av IOK.

- Tror att det påverkade oss mer än vad vi kanske tror. Blev fokus på fel saker hela tiden, och det känns inte bra, säger han.

Hur det märktes på spelarna:

- De är människor och det är klart att de påverkades. De visste inte vad som hade hänt. Är så jäkla förbannad att det får gå till på det här viset.

- Två timmar innan match fick jag reda på att det har varit något tjall kring Bäckström.

Viasat: Känner du att det är en skandal?

- Ja. Det här är helt ofattbart. Vi är alla besvikna och förbannade att vi inte fick tävla fullt ut.

Bäckström ingick i den officiella laguppställningen inför finalen men var inte med på uppvärmningen.

Henrik Lundqvist om Bäckström:

- På den här nivån är det ingen som försöker fuska. Det finns inte. Det var nog bara något misstag i pappersarbetet, säger målvakten till Radiosporten.

Carl Hagelin anser att Sverige förlorade i slagkraft:

- Vi tappade en otroligt bra spelare, säger han.

Det spekuleras i att medicinen i fråga kan vara Claritin D, som bland annat innehåller substansen pseudoefedrin, som är tillbaka på Wadas lista över förbjudna substanser sedan januari 2010.

Den rumänska gymnasten Andreea Raducan blev av med sitt OS-guld 2000 efter att ha testats positivt för pseudoefedrin. Hon sade sig ha tagit två tabletter, som hon fått av sin tränare, mot en förkylning.

Raducan blev däremot inte av med sina övriga medaljer, och stängdes inte heller av. Däremot blev landslagsläkaren avstängd i flera år.

Reservmålvakten Jhonas Enroth kommenterar beskedet om Bäckström:

- Det var ett chockartat besked. Vi fick det två timmar före matchen, säger han.

I samband med att Wada skulle återinföra pseudoefedrin (PSE) på listan över förbjudna substanser publicerade Wada flera rekommendationer. Bland andra: "Uppmana idrottare att sluta ta PSE-tabletter senast 24 timmar före tävling".

Peter Reinebo, SOK:s truppchef, till Radiosporten:

- Nicklas äter en allergimedicin och den medicinen har han ätit i flera år. Det är ingen förbjuden medicin, det är gränsvärden som påverkas. B-provet håller på att analyseras just nu.

Radiosporten: Ska man ligga så nära gränsvärdena?

- Det kan man verkligen diskutera.

Radiosporten: Vems är ansvaret?

- Det är alltid spelarens ansvar. Man ska ha koll på vad man stoppar i sig.

Radiosporten: Kan ett straff drabba någon annan än Nicklas själv?

- Nej, det är personligt. Det drabbar inte laget, det drabbar spelaren.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro