ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nicklas cyklar halvt varv runt jorden för miljön

Elisabeth Nilsson · 10 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

En cykelresa på 2 000 mil. Det är vad 22-årige Nicklas Lautakoski från Katrine­holm har framför sig.

Han har tröttnat på alla beslutsfattare och soffliggare som pratar om miljöproblemen, men inte försöker göra något åt dem, och bestämt sig för att ta saken i egna händer.– Jag gör det här för att uppmärksamma de miljöproblem vi står inför och för att symbolisera möjligheten att kunna transportera sig miljövänligt, säger Nicklas.

Med start i Portugal så beger han sig i slutet av mars ut på en cykeltur som ska ta honom genom 21 länder fram till målet i Kinas huvudstad Peking. Resan beräknas ta ett år.

En och annan punktering och mekaniska problem räknar han med och har därför gått en kurs i cykel-mekande. Helt novis på långa cykelturer är han heller inte, för några år sedan trampade han 300 mil från Polen till Sverige.

Stora temperaturskillnader kommer att bli en utmaning. I Irans öken kan det bli upp emot 50 grader varmt medan temperaturen i Kirgizistans berg kan krypa ner till minus 30. Det gäller att packa rätt och lätt.– Några finskjortor blir det inte tal om utan mest träningskläder. Böcker är nog det jag kommer sakna mest, säger Nicklas.

Tror du inte att du kommer att vara så trött på cyklande vid resans slut att du skaffar dig en bil direkt när du kommer hem?– Nej, det hoppas jag verkligen inte! Det vore ju att sabotera hela syftet med resan, säger Nicklas Lautakoski. 

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro