ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nicole Kidman i Kosovo

Jenny Sköld · 15 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Kidman är sedan årsskiftet ambassadör för FNs utvecklingsfond för kvinnor. Besöket i Kosovo är hennes första insats i den rollen.

Kidman är sedan årsskiftet ambassadör för FNs utvecklingsfond för kvinnor. Besöket i Kosovo är hennes första insats i den rollen. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

 Australiensiska Hollywoodstjärnan Nicole Kidman lämnade glamouren på den nyöppnade filmfestivalen i Rom för att landa i en helt annan verklighet. På lördagen anlände hon till Kosovos huvudstad Pristina, som hon besöker i sin nya roll som ambassadör för FNs utvecklingsfond för kvinnor (UNIFEM). Kidman ska med sin stjärnstatus rikta ljuset mot kvinnor som drabbats av konflikten under 90-talet mellan serber och kosovoalbaner. På söndagen reser hon till Djakovica i sydvästra delen av Kosovo som drabbades hårdast av striderna. – Jag är här för att lära mig så att jag kan hjälpa ert land i detta känsliga skede, som är så avgörande för framtiden. För att träffa människor, lyssna till deras berättelser och utbilda mig själv. Och för att vara en röst för er, om det behövs, sa hon när hon anlände till Pristina. Kidman, som var klädd i svarta byxor och blus, skakade hand med FNs topptjänsteman i Kosovo, Joachim Ruecker, och flera andra ledare och diplomater, skriver Foxnews. Kosovo styrs sedan krigsslutet 1999 av FN men under 2006 ska säkerhetsrådet besluta om landets framtida status. I dag är landet formellt en del av Serbien, men kosovoalbanerna förklarade det självständigt redan 1999 - något som bara godkändes av Albanien. Serberna vill däremot inte släppa Kosovo med motivationen att området är historiskt och kulturellt viktigt för serberna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro