ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nicoline, 24, är beroende av att vara snygg

· 23 Jan 2016
Uppdaterad 23 Jan 2016

Nicoline är 24 år, har över 7 000 följare på Instagram och är uttalat beroende av att vara snygg. Jag skulle aldrig lägga ut en dålig dag eller skriva hur lite jag har på kontot på Instagram. Det ska vara det perfekta, perfekta och gärna kryddat lite till.”

klar

Artikellänk är kopierad

En vanlig dag står hon 40 minuter framför spegeln innan hon går till jobbet. Hon kan ta en hel dag på sig att bli redo för en stor kväll och skippar helst ett arbetsevent om hon får veta att hon ska dit i sista sekund. 

– För mig är det normalt. Jag gör det ju inte för någon annan utan bara för mig själv. Sen kan ju så klart människor i min omgivning tycka att jag lägger lite mycket tid på mitt utseende.

►LÄS MER: Kvinnlig Dalai lama måste vara snygg

Och det är inte bara smink och hår som spelar roll. När Nicoline var 21 år opererade hon brösten, något som hon tänkt på så länge hon kan minnas.

– Mina bröst har aldrig varit stora och jag har tänkt på att operera dem sen jag förstod vad en skönhetsoperation var. Jag ville känna mig bekväm och genom ingreppet fick jag en klyfta och kunde känna mig kvinnlig för första gången. Det var oproblematiskt för mig, säger hon.

►LÄS MER: De lär sig använda selfiepinnen i självförsvar

I Norge har precis programmet ”Sykt perfekt” sänts och skapat debatt över den skönhetshets som finns i samhället och på sociala medier och hur allvarligt skadligt det är för ungdomars självkänsla. Något som också är ett aktuellt ämne i Sverige.

– Jag försöker absolut leva upp till de ideal och följa de trender som finns, och det tror jag många andra också gör. Men det är för att jag drivs av skönhet och tycker att det är kul, säger Nicoline.

På Instagram har Nicoline tusentals följare. Själv tycker hon inte att det är så många alls. Och hon är medveten om att alla likes boostar hennes självförtroende och triggar till att lägga ut fler bilder.

– Det har tagit mycket av min tid att lägga ut perfekta selfies. Vissa gånger kan jag önska att jag inte startade mitt konto eftersom det är så opersonligt. Ingen vet egentligen vem jag är. Det handlar bara om utseende, berättar hon.

Är utseendefixering något som hindrar dig i livet?

– Ja, jag skulle aldrig kunna gå på en spontan första eller andra dejt. Jag vill veta om saker minst en vecka i förväg så att jag hinner detoxa, säger Nicoline och skrattar. Jag tar heller aldrig en spontan lunch och struntar i event med jobbet om jag tycker jag är underfixad.

Tycker inte du att det är problematiskt?

– Det är som sagt ett hinder i livet, men jag har valt att leva så. Jag gör det bara för mig själv, ingen annan.

Hur tar man sig ur perfektionismen?

Perfektionism handlar om att koppla sitt egenvärde till sina prestationer, säger Malin Skoglund, psykologkandidat vid Linköpings universitet.

Hon håller just nu på med en behandlingsstudie av perfektionister. 

Bilden av den perfekta människan får väldigt stort utrymme i medier, säger Malin Skoglund.

– Det kan göra att fler personer känner sig pressade att leva upp till den här bilden.

Om man får den här typen av problem – att man väljer bort saker för att man inte har tid att fixa sig – hur kommer det sig att man inte slutar?

– Det är ganska förståeligt. På kort sikt är det jätteroligt. Man får väldigt mycket uppmärksamhet, det är kul att få likes, och det blir väldigt förstärkande. 

Det är när man på längre sikt får problem – att man till exempel inte kan gå ut om man inte har sminkat sig – som det inte är lika roligt och man kan vilja ta tag i frågan.

Hur tar man sig ur det här?

– Du får börja att titta på konsekvenserna, vad kostar det här mig? Finns det andra saker i mitt liv som jag går miste om?►KOLUMN: Bara "bra nog" duger – du behöver inte vara perfekt Enligt Malin Skoglund förekommer ofta perfektionistiska drag hos personer som lider av depression, tvångssyndrom, ätstörningar och social fobi. Det är ett tillstånd som kan försvåra annan behandling, säger Malin Skoglund.

– Man har sett att det är svårare för en person med perfektionistiska drag som går en behandling mot till exempel ätstörningar har svårare att ta till sig behandlingen.

Om du upplever att du lider av din perfektionism kan du anmäla dig till studien här!

Malin Skoglund
Malin Skoglund
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro