ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Niklas åtalas för att han grep en tjuv – advokaten: Gör att folk drar sig för att ingripa”

Karl Enn Henricsson · 2 Okt 2018
Uppdaterad 3 Okt 2018
Niklas Krämer grep en misstänkt dieseltjuv, men åtalades själv för olaga frihetsberövande.

Niklas Krämer grep en misstänkt dieseltjuv, men åtalades själv för olaga frihetsberövande. Foto: Privat


Niklas Krämer, 25, grep en misstänkt dieseltjuv och ringde polisen. Men nyligen åtalades han själv för olaga frihetsberövande. Hans advokat kallar åtalet vansinnigt”, och varnar för att händelsen kan få människor att inte ingripa om de ser när brott begås.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyligen rapporterade Metro om 25-årige Niklas Krämer på Ekerö. Den 20 februari 2017 grep han och en vän en misstänkt dieseltjuv, och ringde polisen.

– Vi blev hjälteförklarade av omgivningen. Det var många som tyckte att vi hade gjort ett rådigt ingripande, berättade Niklas för Metro.

Men nyligen åtalades han själv för olaga frihetsberövande. Niklas och vännen berövade mannen ”friheten genom att gripa honom, sätta ihop hans händer och ben med buntband och låta honom ligga på marken i cirka en timmes tid”, enligt åtalet.

– Man har rätt att gripa folk på bar gärning i en viss utsträckning. Men går det för lång tid mellan gärningen och gripandet av den man misstänker, agerar man inte längre inom lagens ramar. Då agerar man egentligen som polis, och det får man inte göra – så har jag resonerat, sa åklagare Urszula Grabowska.

Niklas tröttnade på dieselstölderna

Många har reagerat på åtalet efter Metros publicering, och nu rasar även Niklas advokat Martin Cullberg.

– Ja, de har gripit honom. Ja, de har buntat ihop honom för att de upplevde honom som farlig. Men det som sker sen är att man omedelbart kontaktar polis. Man har alltså gjort exakt det som varje god medborgare ska göra. Det faktum att det sker ute på Ekerö och att polisen har lång framkörningssträcka, det är inget som ska lastas Niklas, säger han.

Bakgrunden till hela historien är att Niklas tröttnade på att företaget han arbetade vid utsattes för dieselstölder. Han monterade upp en kamera och fick bilder över området skickade till sin telefon. På kvällen den 19 februari förra året, alltså några timmar innan han fångade den misstänkte dieseltjuven, fick han bilder där en man med dunkar rörde sig på området.

”Åklagaren har haft en dålig dag på jobbet”

Tillsammans med några kompisar åkte han till företaget och upptäckte flera dunkar fyllda med diesel. Men trots att Niklas och hans vän jagade gärningsmannen kom mannen undan. Mannen hade dock lämnat kvar en bil, varför Niklas riktade kameran mot den. Tidigt följande morgon såg han via sin mobiltelefon hur mannen rörde sig vid bilen, och Niklas åkte dit och ingrep.

– Om man ingriper måste man gripa någon på bar gärning eller flyende fot. Om man tappar någon ur sikte så ska det vara kortvarigt. Men det är inte det som åklagaren åtalat för. Jag tycker åklagaren har haft en dålig dag på jobbet när hon har skrivit det här åtalet, säger Martin Cullberg.

– Och signalen som åklageriet sänder är att man faktiskt inte ska ingripa som allmänhet – att man inte ska ha civilkurage. Det är vansinnigt helt enkelt.

Advokaten: Niklas borde ha fått medalj

Mannen som greps erkände dieselstöld för polisen, försattes på fri fot och har därefter inte gått att hitta. Förundersökningen om stöld lades därför ned.

Rättegången mot Niklas är planerad att hållas i början av februari nästa år. Niklas har tidigare berättat att han inte är rädd för att bli dömd.

– Nej, det är jag inte. Och jag hade gjort exakt samma sak igen om jag hade hamnat i den situationen.

Martin Cullberg anser att det är en viktig rättegång för att den kan sända signaler till allmänheten om att inte ingripa vid pågående brott.

– Som åtalet är utformat nu kan jag inte se annat än att han kommer att frikännas till applåder. Det rimliga hade varit att Niklas fått en medalj för det här, inte att han hade fått ett jävla åtal på sig. Jag tycker det är skamligt.

Foto: Privat. Niklas Krämer, 25, ingrep mot en misstänkt tjuv, men åtalades själv för olaga frihetsberövande.

pil
Så säger lagen om hur allmänheten får ingripa

Om det är så att man själv ser ett brott begås får man som privatperson gripa den personen. Det kallas för envarsgripande. Det får man göra om brottet som personen begått kan ge fängelsestraff, om personen påträffas på bar gärning eller flyr från brottsplatsen. Allmänheten får också gripa en person som är efterlyst för brott. Den gripne ska så fort som möjligt överlämnas till polis.

Källa: Källa: Rättegångsbalken 24 kap. 7 §.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro