ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Niklas gör Stockholms bästa förrätt

Jonas Cramby · 17 Jan 2013
Uppdaterad 21 Dec 2016
Niklas gör Stockholms bästa förrätt En gång i halvåret byter Niklas meny. Nu är det Brooklyn som står för inspirationen. Och det är helt i Jonas Crambys smak.

Niklas gör Stockholms bästa förrätt En gång i halvåret byter Niklas meny. Nu är det Brooklyn som står för inspirationen. Och det är helt i Jonas Crambys smak. Foto: Urban Brådhe


Niklas Ekstedts krog Niklas har alltid lirat lite i skymundan av Ekstedt. Men de påhittiga menyerna är både trendiga och välsmakande.

klar

Artikellänk är kopierad

Ny Brooklynmeny på Niklas Ekstedts resekrog.
Ny Brooklynmeny på Niklas Ekstedts resekrog.

Medan amerikanska krogguiden Zagat precis utsåg Ekstedt till en av världens tio hetaste krogar just nu (tillsammans med bland andra Fäviken Magasinet i Jämtland och Mission Chinese food i New York) har Niklas Ekstedts andra restaurang, Niklas, än så länge fört en lite mer undanskymd tillvaro borta på Regeringsgatan.

Förklaringen skulle kunna vara konceptet. Det är nämligen själva motsatsen till det lokalt förankrade matideal i Lantmännen-keps som råder just nu. Var sjätte månad åker i stället Niklas-gänget ut i världen och kommer hem med en ny meny.

För kroggäster som vill kunna äta samma favoriträtt resten av livet kan detta kanske te sig en smula ogenuint och trendänsgligt. Samtidigt är det ju också ett utslag för den nyfikenhet, entusiasm och vilja att lära som gjort Ekstedt till en av de absolut roligaste kockarna att följa just nu.

I höstas var det alltså Norditalien som gällde men eftersom italiensk mat är god, men lite tråkig, så bidade jag min tid för att se om det skulle dyka upp något lite mer spännande.

Det gjorde det: Brooklyn.

New York i allmänhet, och Brooklyn i synnerhet, guppar just nu omkring i svallvågorna efter kocken David Changs genombrott för några år sedan och är på många sätt den totala motsatsen till den konservativa italienska matkulturen. I stället kör de på allt som är gott, skitsamma om det betyder ramennudlar med barbecuefläsk från South Carolina till förrätt och foie gras-burgare till huvudrätt. Och ska vi inte ta in en pizza och dela på också?

Denna fusionfilosofi tolkas alldeles utmärkt i Niklas nya förrättsmeny där det bjuds på så väl ostron som rispappersrullar. Ställets sliders, tre små minihamburgare, är alldeles fantastiskt goda. Allra bäst är dock en av just David Changs gamla paradrätter, koreanska pork buns.

Perfekt mjuka, ångade bullar fyllda med sidfläsk, koriander och gurka som jag, utan att darra på hanen, kan utse till Stockholms godaste förrätt just nu. Jag skulle dock gärna se dem som huvudrätt eller, ännu hellre, uppsatta på lunchmenyn (så man kan äta dem ofta).

När det blir dags för huvudrätterna är det dock som om middagen tappar lite energi. Vi äter en god ångad röding med gröna bönor och yuzuvinägrett samt en sotad torsk som kanske smakar lite för mycket stekpanna. Det är bra, men inte fantastiskt, och man önskar att Niklas-gänget fått det att hålla ända in i kaklet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro